Ştiaţi că în oraşul Sebiş există o microhidrocentrală, adică o centrală hidroelectrică de mică putere? Exista, mai bine spus. Căci acum nu mai sunt decât nişte rămăşiţe din construcţia realizată înainte de 1989 cu scopul de a produce energie pentru Secţia din Sebiş a Fabricii de Strunguri Arad. Conform Hidroelectrica – societate în proprietatea căreia se află microhidrocentrala de la Sebiş –, aceasta e amplasată „în bazinul râului Sebiș, judeţul Arad”. Potrivit viceprimarului Radu Demetrescu, centrala hidroelectrică se află „pe Valea Deznei, mai sus de fostul ştrand”. Oficialul ne spune însă că, acum, „tot locul e în paragină. Poate că a funcţionat înainte de Revoluţie, dar după ‘89 nimeni nu a mai făcut nimic acolo. A mai rămas doar un baraj, poate o turbină şi ceva rămăşiţe. Şi o bucată de canal, de un teren cu apă se mai află în proprietatea lor.”
Chiar dacă microhidrocentrala de la Sebiş este nefuncţională, ba, mai mult, se află în paragină, Hidroelectrica vrea să o vândă la licitaţie. Proprietarul centralei susţine că puterea instalată a acesteia este de până la 1,3 MW şi speră să primească pe activul de la Sebiş cel puţin 1.039.120 lei. Microhidrocentrala a mai fost scoasă o dată la licitaţie în iulie, însă nu au existat ofertanţi pentru ea. A doua tentativă de valorificare va avea loc în cursul lunii noiembrie. Alături de activul de la Sebiş, sunt scoase la vânzare aproximativ 40 de microhidrocentrale din 11 judeţe.
Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Societatea este controlată de stat prin Departamentul pentru Energie. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.
Se vinde microhidrocentrala de la Sebiș
Se vinde microhidrocentrala de la Sebiș
Hidroelectrica speră să obţină un milion de lei pe centrala hidroelectrică de mică putere „din bazinul râului Sebiș”.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
În prezența a aproximativ 150 de preoți și diaconi și a peste 1.000 de credincioși, ierarhii arădeni au pus piatra de temelie pentru biserica Schitului „Izvorul Tămăduirii” de la Frumușeni.
2
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
1
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!