Ştiaţi că în oraşul Sebiş există o microhidrocentrală, adică o centrală hidroelectrică de mică putere? Exista, mai bine spus. Căci acum nu mai sunt decât nişte rămăşiţe din construcţia realizată înainte de 1989 cu scopul de a produce energie pentru Secţia din Sebiş a Fabricii de Strunguri Arad. Conform Hidroelectrica – societate în proprietatea căreia se află microhidrocentrala de la Sebiş –, aceasta e amplasată „în bazinul râului Sebiș, judeţul Arad”. Potrivit viceprimarului Radu Demetrescu, centrala hidroelectrică se află „pe Valea Deznei, mai sus de fostul ştrand”. Oficialul ne spune însă că, acum, „tot locul e în paragină. Poate că a funcţionat înainte de Revoluţie, dar după ‘89 nimeni nu a mai făcut nimic acolo. A mai rămas doar un baraj, poate o turbină şi ceva rămăşiţe. Şi o bucată de canal, de un teren cu apă se mai află în proprietatea lor.”
Chiar dacă microhidrocentrala de la Sebiş este nefuncţională, ba, mai mult, se află în paragină, Hidroelectrica vrea să o vândă la licitaţie. Proprietarul centralei susţine că puterea instalată a acesteia este de până la 1,3 MW şi speră să primească pe activul de la Sebiş cel puţin 1.039.120 lei. Microhidrocentrala a mai fost scoasă o dată la licitaţie în iulie, însă nu au existat ofertanţi pentru ea. A doua tentativă de valorificare va avea loc în cursul lunii noiembrie. Alături de activul de la Sebiş, sunt scoase la vânzare aproximativ 40 de microhidrocentrale din 11 judeţe.
Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Societatea este controlată de stat prin Departamentul pentru Energie. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.
Se vinde microhidrocentrala de la Sebiș
Se vinde microhidrocentrala de la Sebiș
Hidroelectrica speră să obţină un milion de lei pe centrala hidroelectrică de mică putere „din bazinul râului Sebiș”.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Un avion mic s-a prăbușit pe un bulevard din São Paulo, Brazilia. Două persoane aflate la bord au decedat, iar alte două au fost rănite de fragmentele avionului.
România
Vineri, 7 februarie, la nivel internațional este marcată Ziua Siguranței pe Internet, un prilej de a atrage atenția asupra utilizării tehnologiilor digitale într-un mod sigur, responsabil și conștient de către toți utilizatorii, în special copiii, adolescenții și persoanele în vârstă.
Mapamond
Curtea Penală Internațională (CPI) a condamnat cu putere vineri sancțiunile dictate împotriva sa de președintele american, Donald Trump, care au declanșat proteste din partea ONU și a unor state europene, transmite AFP.
Local
Un curs intensiv de inițiere în domeniul consultanței în afaceri va fi derulat de către Camera de Comerț Arad.
ARADON opinii
Nu există prea multe motive să fim veseli în februarie. Lună nehotărâtă între iarnă și primăvară, între soare și frig, nehotărâtă până și în calendar, are ba 28, ba 29 de zile, personaj ce nu se lasă numerotat. Nesupunerea lui se simte peste tot. O iarnă cu miros de primăvară, în care energia începe să curgă prin trup, risipind negurile și pâclele sufletești.
Local
Ministrul Grindeanu a afirmat, în urmă cu două săptămâni, la Timișoara, că drumul de legătură va fi gata până la finele sezonului estival.
Local
Vaccinarea este indicată în lunile septembrie-octombrie, înainte de debutul sezonului de gripă, dar poate fi efectuată în toată perioada sezonului rece.
Local
Pe timpul desfăşurării activităţilor de control au fost constatate un număr de 2.118 deficienţe privind securitatea la incendiu, din care au fost soluționate pe timpul controalelor 60 și sancţionate 2.118.
Citiți principiile noastre de moderare aici!