Alegerea celui mai important om în stat, a președintelui, se va desfășura în două tururi, primul fiind organizat în această duminică, pe 10 noiembrie. Secțiile de votare sunt pregătite, buletinele au ajuns și de acum nu mai urmează decât ca alegătorii să vină și să își exprime opțiunile de vot. La nivelul județului Arad vorbim de un total de 388.129 alegători, conform datelor Autorității Electorale Permanente. Acești alegători sunt cei înscriși pe listele permanente, lor putând însă să li se alăture și cei care vor vota pe listele suplimentare. Potrivit datelor furnizate de Instituția Prefectului Județului Arad, buletinele de vot au ajuns deja în Arad și au fost distribuite conform listelor electorale către secțiile de votare. De la Monitorul Oficial au ajuns în județul Arad 428.230 buletine de vot, în acest număr fiind incluse și buletinele anulate care trebuie afișate în fiecare secție, dar și în alte locuri prevăzute de legislație, precum și rezerva de 10%. Cu aceste date tehnice, Aradul este pregătit pentru scrutinul de duminică.
Cum se desfășoară votul? Scrutinul pentru alegerea președintelui se desfășoară în două tururi, în data de 10 noiembrie 2019, respectiv 24 noiembrie 2019. La cel de al doilea tur se va ajunge în cazul în care niciunul dintre candidați nu reușește să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente. Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică dimineață la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00.
Cine va putea vota și pentru cine? Potrivit legii, pe 10 noiembrie pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Aceeași regulă se aplică și în cel de-al doilea tur. Cei care, însă, din varii motive nu se vor regăsi pe listele permanente în secțiile de votare, își vor putea exprima opțiunea pe listele suplimentare. Pe listele suplimentare de la secțiile de votare din țară pot vota alegătorii care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul pe raza secției de votare respective, însă au fost omiși din lista electorală permanentă a secției de votare respective. Tot pe liste suplimentare vor vota și cei care își au domiciliul în altă localitate, dar și alegătorii cu mobilitate redusă, care nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective. Mai trebuie menționat, că deși secțiile de vot se vor închide la ora 21:00, vor putea vota toți cei care se vor afla în secție în acel moment, precum și cei care se vor afla la rând, chiar și în afara sediului secției de votare, însă nu mai târziu de ora 23.59.
Cum se solicită urna mobilă
Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării. Aceleași reguli se aplică și persoanelor reținute sau internate în instituții medicale. Cererile scrise formulate de alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, însoţite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, prin care se solicită deplasarea urnei speciale, se depun cel mai târziu în preziua alegerilor. Mai mult, cererea trebuie datată şi semnată olograf şi va cuprinde numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate valabil, precum şi adresa la care se află. Cererile pot fi depuse la secțiile de votare cel mai târziu până la ora 18.00 în data de 9 noiembrie 2019, respectiv în data de 23 noiembrie 2019.
Votul din străinătate
La secţiile de votare din străinătate, pe liste suplimentare pot vota alegătorii care votează la altă secție decât cea unde au fost arondați, dar și cei care nu au depus cereri pentru votul prin corespondență. Listele electorale suplimentare pentru străinătate vor fi generate în format electronic pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot. Dacă acesta nu funcționează, se întocmesc pe hârtie. Secțiile din diaspora vor funcționa timp de trei zile, începând cu data de 8 noiembrie (vineri). Însă, programul de vot va fi diferit. Astfel, în ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, secțiile se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora locală 21.00.
Pentru ca votul exprimat să fie unul valid, alegătorul trebuie să aplice ștampila cu însemnul „Votat” o singură dată, în interiorul unui singur dreptunghi cu numele candidatului.
Cine sunt candidații?
În funcție de ordinea de pe buletinul de vot, la alegerile prezidențiale, există următorii candidați: Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Ioana Bruynseels, Viorel Cataramă, Alexandru Cumpănașu.
Biroul Electoral Județean
Ca de fiecare dată, Biroul Electoral Județean își are sediul în cadrul Bazinului de Înot „Delfinul”. Aici vor fi așteptați toți președinții secțiilor de votare, după închiderea urnelor, urmând să predea sacii cu buletinele de vot. Orice informați suplimentară sau nelămurire legată de procesul de vot se poate obține telefonic de la BEJ Arad: tel. 0257/220.010.
Trimite articolul
X“Schimbarea sefului…bucuria prostului”, zice o vorba batraneasca….de 30 de ani se confirma!
Toti candidatii sunt la fel de buni,sunt inteligenti,ilustri oratori,sunt patrioti la cel mai inalt nivel,isi pun in planul doi interesele personale fata de cele ale natiunii,si cind tarisoara lor le-o cere,sunt de acord sa se sacrifice. Nu-i intereseaza cistigul material .Bravo lor,uite ce oameni de onoare avem, Germania,Franta,Marea Britanie,pot lua lectii de la fiecare din candidatii nostri.Inca o data bravo,merita sa fie votati cu totii !!!
Au fost admiși 14 candidați în cursa spre Palatul Cotroceni , din care vom alege pe unul dintre ei pt. funcția de președintele României . Din lista pe care o avem si știm deja candidații , vom alege pe cine considerăm că ar fi bun pt. viitorul României , pt. traiul mai bun al românilor și nu în ultimul rând pt. o Românie civilizată !
Foaie verde de alună,
Eu pun votul să-mi aleg porcul
Peste o lună voi afla
Care porc voi îngrășa
Căci din cauza asta
Tara se duce de râpă,
Tineretul ca vedetă ,
Iar președintele se plimba pe bicicletă.
Jos cu mafia si coruptia din țară asta