ARAD. Joi, 16 ianuarie, de la ora 19, „Frumoasa din pădurea adormită” şi „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski dar şi „Coppélia” de Leo Delibes, reluate în versiunile comprimate ale suitelor de orchestră, oferă suportul pentru o minunată seară cu muzică de balet, configurată cu ajutorul balerinilor Alina Mihai, Alin Radu, Andreea Farcaş, Alexandru Pîntea, Manuela Ardelean şi Flavius Popa, de la Opera Naţională Română din Timişoara.
Numere reprezentative precum Adagio-ul trandafirului sau Valsul din Frumoasa din pădurea adormită, Valsul păpuşii sau Csardas-ul din Coppélia precum şi Dansul spaniol, Mazurca sau Valsul din Lacul lebedelor, fixează extrasele orchestrale în zona celor mai accesate ópusuri simfonice ale repertoriului universal.
După o absenţă de peste două decenii de la pupitrul orchestrei arădene, maestrul Peter Oschanitzky girează această nouă performanţă a orchestrei simfonice, invitându-i pe cei mai pasionaţi dintre melomani, la o seară clasică, de neuitat…
Peter Oschanitzky s-a născut la Timişoara, într-o familie de muzicieni: tatăl, compozitor şi dirijor, mama coristă, iar fratele, pianist de jazz şi compozitor. A urmat cursurile secţiei de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1975, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, iar în toamna aceluiaşi an a fost numit dirijor al Operei din Timişoara.
Dirijor al Filarmonicii Banatul în intervalul 1983 -1991, Peter Oscahnitzky revine în 1991 în instituţia Operei, ca director artistic şi dirijor. Recunoscut în plan internaţional, preia în 1993 funcţia de dirijor al Operei Naţionale din Osijek, Croaţia, poziţie pe care o deţine până în 2010.
Invitat la pupitrul dirijoral al tuturor filarmonicilor şi operelor din ţară, maestrul Oschanitzky a realizat turnee artistice în ţările din spațiul fost iugoslav, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Belgia, Olanda, Republica Moldova, Cehia şi Slovacia.
Pentru activitatea prestată a obţinut în 1981 premiul ATM, iar în 1983 Premiul „Pantheon”, la Pescara, în Italia. Cetăţean de Onoare al oraşului Timişoara, Peter Oschanitzky se bucură deopotrivă de recunoaşterea Ministerului de externe al României, iar anul 2006, i-a adus o confirmare şi de peste ocean, titlul de Doctor în muzică al Universităţii Belford din SUA.
O serie de înregistrări pentru Radio, TV şi CD-uri cu filarmonicile din ţară completează agenda artistică a dirijorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!