Sala mare a Palatului Cultural va deveni, joi, 16 februarie, de la ora 19, un tărâm al muzicii de vals, al canţonetelor, al măştilor şi al bucuriei, Filarmonica de Stat din Arad îmbrăcând straie de carnaval. Şi pentru că este o seară de carnaval, concertul va conţine lucrări celebre, de foarte mare popularitate, din creaţia repertoriului universal.
„Programul – după cum ne informează Alin Văcean, directorul filarmonicii arădene – va fi alcătuit din Uvertura la opereta Orfeu în Infern de Jacques Offenbach; canţonetele de mare popularitate Non ti scordar di me şi Torna a Suriento, semnate Ernesto de Curtis; Carneval-Spektakel Quadrille, Op. 152 de Johann Strauss; Carnivals Botschafter Vals op.270 de Johann Strauss; Il Bacio de Luigi Arditi. Partea a doua a spectacolului va cuprinde Uvertura la opereta Carnival in Rome de Johann Strauss; Aria Julietei Je veux vivre din opera Romeo şi Julieta de Charles Gounod; Un Ballo in maschera Quadrille op.272 de Johann Strauss; Cântecul Viliei din opereta Văduva veselă de Franz Lehar; Tik-Tak Polka, Champagnerpolka Musikalischer Scherz op. 211 şi Csardas-ul Rosalindei din opereta Liliacul, toate trei semnate de Johann Strauss”
Solista concertului va fi soprana de origine armeană Anna Ryan, care va fi acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, dirijată de maestrul Cristian Sandu.
Cristian Sandu
Director artistic şi dirijor al Operei Naţionale din Iaşi, Cristian Sandu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Cluj Napoca, unde îndrumă ca asistent universitar, clasele de orchestră şi de operă. Dirijorul colaborează în mod constant cu instituţiile de concert şi spectacol din România şi de câţiva ani răspunde şi invitaţiilor internaţionale.
La pupitrul Orchestrei Naţionale a Ucrainei a înregistrat în anul 2005 coloana sonoră a filmului Growing Towards the Light. În 2010, Cristian Sandu şi-a obţinut Doctoratul în stilistica interpretării muzicale la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar la Concursul internaţional de dirijat „Jeunesses Musicales” din Bucureşti i-a fost decernat premiul I.
Anna Ryan
Soprana a studiat arta vocală la Conservatorul de Stat din Erevan şi la Conservatorul din Viena. Apariţiile sale în spectacole de operă şi concerte au făcut-o remarcată în locaţii importante din Spania, Germania, Italia, Rusia, Ungaria, Letonia, România, Slovacia, Cehia, America de Sud şi Japonia.
În 2002 a făcut parte din distribuţia operei Albert Herring de Benjamin Britten, montată pe scena de la Neue Oper Wien şi a cântat pe scena operei din Graz în spectacolul lui Victor Ullmann, Regele din Atlantis. La Viena, Anna Ryan a putut fi auzită şi în roluri pucciniene: Tigrana din opera Edgar şi partitura principală din Turandot.
Repertoriul sopranei cuprinde totodată partituri de mare rafinament şi substanţă precum Ultimele patru lieduri de Richard Strauss dar şi titluri mari de operetă: Liliacul (Rosalinda), Văduva veselă (Hanna Glawari), Contesa Mariza (Mariza).
Recital cameral la Filarmonica
O gama variata de concerte la Filarmonica
Citiți principiile noastre de moderare aici!