Evenimentul face parte din ciclul Serilor duhovniceşti de la Catedrala Veche şi s-a desfăşurat în sala de festivități a Parohiei Ortodoxe Arad-Centru. Acestea sunt organizate de către Asociaţia parohială „Calea mântuirii”. Deschiderea acestei conferinţe a fost făcută de părintele Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad şi organizatorul acestor seri duhovniceşti. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului,
Referatul Părintelui Vasile Vlad a fost structurat în două părţi. În prima parte a întrunirii, părintele a prezentat câteva aspecte comparative legate de scrierile Părintelui Arsenie Boca şi celelalte scrise de autori care prin neînţelegere rup din context texte din gândirea părintelui, aducând astfel mari deservicii părintelui. Scrierile părintelui Arsenie Boca nu pot fi abordate în mod superficial ci ele trebuie înţelese trăind în duhul părintelui.
În cea de-a doua parte a referatului său, părintele Vasile Vlad a pus în lumină câteva aspect legate de ,,chipul părintelui Arsenie Boca”, vorbind îndeosebi despre teologia academică şi duhovnicească a părintelui Arsenie Boca, care scria cu o limpezime excepţională. Teologia sa are o dimensiune profetică. Ea este o teologie duhovnicească, deoarece el a coborât mintea sa în inimă. Părintele Arsenie Boca este numit şi ,,ctitor al Filocaliei” pentru contribuţia însemnată pe care a avut-o alături de părintele Dumitru Stăniloae la traducerea Filocaliei în limba română din limba greacă.
Părintele Vasile Vlad a avut şansa să-l cunoască în viaţă pe părintele Arsenie Boca, şi a participat şi la înmormântarea sa la Mănăstirea Prislop în anul 1989.
La finalul întrunirii, părintele conferenţiar a răspuns nenumăratelor întrebări legate de viaţa minunată, trăirea şi învăţăturile părintelui Arsenie Boca. De asemenea, a amintit şi faptul că s-a întrunit comisia care lucrează la întocmirea dosarului pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca.
Aceasta a fost ce-a de-a opta seară duhovnicească organizată la Catedrala Veche, dovedindu-se şi de această dată că acestea sunt pentru credinciosul zilelor noastre un bun prilej de cunoaştere dreaptă a învăţăturilor de credinţă şi de răspuns la întrebările referitoare la credinţă şi viaţa duhovnicească.
Protos. Dr. Iustin Popovici
Citiți principiile noastre de moderare aici!