16 elevi de la Grupul Şcolar Industrial Sebiş, specializarea „Tehnician în gastronomie”, au participat, recent, la un program de mobilitate desfăşurat, timp de trei saptamani, în Granada (Spania).
Proiectul cu titlul „Gusturi româneşti cu arome europene” a fost scris de o echipa formata din Crainic Marioara, profesor de specialitate, responsabil de proiect; Demetrescu Dana, profesor de engleză, membru în echipa de proiect , Barbatei Romulus, director, monitor de calitate în cadrul proiectului; Gudiu Geta, director adjunct, responsabil cu diseminarea, Groza Lucia, contabil, responsabil financiar
A doua oară în Spania
„Proiectul LLP/LdV/IVT/RO/186/2011 – ne-a spus prof. Barbatei Romulus, directorul liceului – a fost aprobat de Agentia Naţionala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei şi Formarii Profesionale (ANPCDEFP) şi finanţat din fonduri europene; este pentru a doua oară când participam cu elevii la un astfel de proiect în Spania şi reprezintă o mândrie pentru unitatea la care muncim”.
Două dintre participantele la mobilitate ne-au impartaşit parerile lor, legate de experienţa trăită, timp de trei săptămâni în Spania. Â
O experienţă deosebită
„Pentru mine, spune Roman Ionela Adela din clasa a XI-a E, a fost o experienţă nouă, a fost prima dată când am mers cu avionul, m-a impresionat vechimea unor construcţii, curăţenia din oraşe, grădinile pline cu flori, sculpturile în piatră şi ceramica lor colorată, strazile înguste în unele locuri, preparatele gustoase şi abundenţa fructelor, rafinamentul restaurantului unde am facut practica.
Am ajuns în locuri unde n-am visat vreodată, am gustat paella, tortilla, creveţi, am servit oameni de diferite naţionalităţi: chinezi, arabi, spanioli, germani şi am conversant cu ei în limba spaniolă. Sunt foarte încântată ca am participat la acest proiect şi le multumesc tuturor celor care au fost alături de mine”.
„Granada reprezintă ceva deosebit, completează Dabija Cosmina Isaura din clasa a XIII-a Turism si Alimentatie; O şansa de a cunoaşte cultura, tradiţiile, legendele spaniole, am învăţat să preţuiesc mai mult mediul înconjurator, oamenii, să zâmbesc, să combin aromele, să lucrez în echipa cu oameni care vorbesc limbi diferite. Directorul de la restaurantul Alixares, unde am facut practica, m-a felicitat pentru munca mea şi am primit doua diplome: Certificatul Europass, Certificatul pentru competente lingvistice.
Dupa cele trei săptămâni, m-am întors acasă mai ambiţioasă, cu încredere în mine, cu o mulţime de amintiri şi momente frumoase. Vreau sa le mulţumesc celor din echipa de proiect, tutorilor celor ce m-au îndrumat la practică, directoarei Mari Carmen care ne-a organizat cazarea, masa şi transportul şi părinţilor care mi-au fost alături şi au avut încredere în mine”.
În restaurante
Elevii participanţi la mobilitate şi-au desfăşurat stagiul de pregătire practică la restaurante de 3 şi 4 stele, lucrând alături de colegi spanioli şi învăţând să gătească şi să servească preparate cu specific spaniol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!