Înfrângere definitivă pentru Gheorghe Feieș, primarul orașului Sebiș, în lupta sa cu Agenția Națională de Integritate (ANI). În luna mai a anului 2014, ANI a stabilit că Gheorghe Feieş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008-22 aprilie 2013, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. La scurt timp, primarul a atact decizia ANI la Curtea de Apel Timișoara, care i-a respins însă acțiunea. Nemulțumit de soluție, Gheorghe Feieș a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României. Aici, dosarul s-a format în decembrie 2014, prima ședință a avut loc în octombrie 2016, dar soluția a fost dată doar acum. Și este în defavoarea primarului. Iat-o: „Respinge recursul declarat de reclamantul Feieş Gheorghe Petru împotriva sentinţei civile nr. 234 din 25 septembrie 2014 pronunţate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 ianuarie 2018.”
Urmarea?
Prin urmare, Gheorghe Feieș a fost declarat, definitiv, incompatibil. La ce îl expune starea de incompatibilitate? Ne lămureşte ANI: „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” – se arată într-un comunicat de presă al ANI.
În mod normal, pe baza deciziei ÎCCJ, Prefectura va constata încetarea mandatului lui Gheorghe Feieș, iar o altă persoană (probabil viceprimarul) va prelua atribuțiile primarului până la organizarea de alegeri (la o dată ce va fi stabilită de guvern).
Nu va demisiona!
Aflat de peste 20 de ani în fotoliul de primar al orașul Sebiș, Gheorghe Feieș spune că nu are de gând să demisioneze.
Vizibil marcat de decizia ÎCCJ, primarul a comentat „la cald”, pentru Jurnal arădean/Aradon: „Eu cred că mai există o posibilitate, dincolo de decizia Înaltei Curți. Legea ANI prevede, la articolul 36, prescripția în situația în care fapta de incomptabilitate a încetat înainte de sesizarea ANI. În cazul meu, după cum ziceau cei de la ANI, incompatibilitatea a fost din 2008 până în 2013, iar eu am fost sesizat ca incompatibil în 2014. În al doilea rând, firma nici nu mai există. Aveam ziarul Realitatea în vremea când nu mai eram primar și după ce nu am mai fost administratorul firmei, aceasta și-a încetat activitatea, numai că noul administrator nu a operat la Registrul Comerțului schimbarea administratorului. Deci, totul a fost o neglijență” – ne-a declarat Gheorghe Feieș. El a prezentat aceste informații și în cadrul procesului, însă nu a reușit să-i convingă pe judecători.
Gheorghe Feieș mai spune că „Legea ANI, într-un fel, e prea dură. Ea nu ține cont nici de activitate, nici de rezultate… Asta e! Evident că, asemeni oricărui om normal care luptă în viață pentru un ideal, care se zbate pentru rezolvarea unei anumite probleme, o să încerc toate posibilitățile pentru a-mi apăra funcția câștigată corect, prin alegeri. Trebuie să discut cu avocatul, să vedem ce e de făcut” – a conchis Gheorghe Feieș pentru Jurnal arădean/ Aradon.
Caz similar la Bocsig
Gheorghe Feieș împărtășește (în foarte mare măsură) aceeași soartă cu fostul primar al comunei Bocsig, Florin Ioan Ciul. Ei au fost declarați deodată incompatibili de către ANI, în luna mai a anului trecut primarul Ciul pierzând procesul la ÎCCJ (deși, anterior, câștigase la Curtea de Apel Timișoara). Ciul a decis, atunci, să demisioneze din funcția de primar. Gheorghe Feieș nu ia în calcul, deocamdată, să facă același lucru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!