ARAD. Fermierii din zona Nădlac-Pecica par cei mai afectaţi de lipsa de precipitaţii. Aceştia atrag atenţia că vor exista pierderi la culturile de toamnă, în special la grâu, orz şi rapiţă, pentru că, din cauza secetei, plantele nu s-au dezvoltat.
Preşedintele Asociaţiei “Ţăranul Nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi Aradon, că solul este foarte uscat, iar “plantele au îmbătrânit fără să se dezvolte suficient”. “Credem că vom avea o producţie mai mică decât anul trecut, când era oricum la jumătate decât într-un an cu precipitaţii normale. Lipsa precipitaţiilor a dus şi la proliferarea unor dăunători, cea mai afectată e floarea-soarelui”, a spus Porubsky.
Membrii Asociaţiei “Ţăranul Nădlăcan” au în gestiune aproximativ 8.000 de hectare de terenuri agricole, în zona Nădlac-Pecica. Totuşi, lipsa precipitaţiilor se resimte pe toate cele 50.000 de hectare cultivate între Nădlac şi Arad.
Directorul Direcţiei Agricole, Ioan Martin, ne-a confirmat că avem “secetă pedologică moderată” în judeţ. Datele primite de instituţie de la Administraţia Naţională de Meteorologie arată că cel mai puţin a plouat în aprilie. Staţia din Arad arată că în ianuarie s-au înregistrat 11 litri de precipitaţii pe metru pătrat, în februarie 51,2 litri, în martie 46, iar în aprilie doar 7 litri pe metru pătrat.
Ne îndreptăm spre rău
“Nu stăm atât de rău ca alte zone ale ţării, dar e clar că ne îndreptăm spre rău, dacă în următoarele două săptămâni nu avem precipitaţii. La acest moment, rezerva de apă se încadrează la limite scăzute. Estimări privind pierderile cauzate de secetă e greu să facem la această dată, dar este evident că în anumite zone din judeţ vor fi mai mari”, a declarat Ioan Martin.
Trimite articolul
XAsta se intampla daca am distrus sistemul de irigatii pe motiv ca era facut de comunisti,acum asteptati mila DOMNULUI.Vedeti cum maghiarii duc apa de la arad pentru toata zona apropiata cu noi.Sa ai Muresul aproape si sa te plangi de seceta asa numai la noi se poate.Guvernantii di ultimii 30 de ani nu s-au mai interesat de aceasta problema.,indiferent de culoarea politica.
-
ASA ESTE!
TOTAL DE ACORD cu cele scrise de Mircea
Sistemul de irigatii a fost distrus odata cu CAP-urile si IAS-urile dupa dec 89 si culmea e ca nimeni nu a raspuns pt asa ceva . Da am vazut in Ungaria ca acolo functioneaza perfect si nimeni nu l-a distrus .La ei si azi functioneaza CAP-urile lor intitulate TSZ La noi ca si cu industria aradeana e la fel s-a distrus mai tot. Unde e industria alimentara Refacerea ICIL fabrica de zahar nouă fabrica de spirt si drojdie serele abatoarul nou ,industria textila Teba UTA Tr Rosu Libertatea etc Am ajuns sa importam tot ce produceau aradenii pana in dec 89. Asta au vrut unii in dec 89 ??. Asta avem Taci ca-i ”bine.”
Pt. GABRIEL si MIRCEA :Sistemele de irigatii nu su fost distruse ,,au fost furate ,asemeni fabricilor a caror productie a fost furata de angajati dupa revolutie asemeni IAS -urilor si multe altele S-a furat tot ,s -au vandut strungurile la turci si sarbi ,piata Obor de plina si acum de tricouri facute la Tricoul Rosu ….
-
Mai Mihaita furate sau distruse , pt agricultura este unul si acelasi lucru ce naiba? pricepi sau sa iti traduc?