ARAD. O mare parte din județ este afectată de seceta pedologică. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, atât în cazul culturii grâului de toamnă cât și în cazul culturii de porumb există o secetă resimțită la nivelul solului. Deocamdată seceta este una moderată, însă poate afecta dezvoltarea culturilor agricole.
„La data de 04 mai 2021, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite satisfăcătoare până la cele apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de umiditate din sol prezintă valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei”, explică meteorologii.
Punctual, zona de nord a județului Timiș, județul Arad și zona sudică a județului Bihor sunt incluse în seceta moderată atunci când vine vorba de rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă.
„Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile. Local în vestul Crișanei, izolat nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului, se înregistrează deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată)”, se mai arată în raportul ANM.
În acest caz, Aradul este mai afectat în partea de nord-vest a județului, la limita cu județul Bihor, seceta moderată fiind resimțită în sol până în zona Oradiei.
ANM avertizează că sub aspect termic, perioada următoare se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.
„Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va prezenta valori cuprinse între 9…22°C, optime pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară înființate până la această dată. Sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol și vor fi condiții de producere a grindinei. Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol”, se arată în buletinul agrometeorologic emis de ANM.
Despăgubiri pentru fermieri
În ultimii ani, județul Arad a fost mereu afectat de secetă, iar fermierii au solicitat despăgubiri pentru culturile distruse.
Trimite articolul
Xunde sunt instalatiile de irigatii /asa zis comuniste/ existente pana in 1990? Intereseaza pe cineva ? nu cred !
tot ce a fost bun inainte de 89 /fie in agricultura fie in industrie a fost distrus sau ”privatizat” cum se mai zice. asa ca.. alti bani alta dostractie ……
-
Pai pt ce sa faca irigatii daca ei tot timpul sunt despagubiti, nu !?