Lipsa precipitaţiilor se accentuează pe zi ce trece, iar, după agricultură, şi animalele au mult de suferit. În localitatea Feniş, aparţinătoare de comuna Gurahonţ, nu mai puţin de 770 de animale au fost în pericol de a muri de sete, după ce fântânile de pe păşuni au secat, iar pe valea care trece prin zonă nu mai curge strop de apă.
„Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Gurahonţ a solicitat comitetului judeţean apă pentru animalele din Feniş, după ce fântânile au secat”, ne-a anunţat George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad (ISU).
Ca atare, prefectul Cosmin Pribac, care este liderul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dat o dispoziţie prin care pompierii arădeni au primit ca sarcină alimentarea cu apă a satului cu pricina.
„De miercuri seară am început să transportăm apă pentru animalele din Feniş. Transportul este asigurat de o autospecială ISU care poate fi încărcată cu nouă tone de apă, combustibilul fiind asigurat de către comitetul local din Gurahonţ”, ne-a mai spus Pleşca.
Sute de animale
Ana Moţica, primarul comunei Gurahonţ, a declarat că a luat la cunoştinţă această problemă şi l-a delegat pe viceprimar să rezolve situaţia.
„Avem probleme cu fântâna de pe păşune. Aceasta are izvor de alimentare, dar, din cauza lipsei de precipitaţii, izvorul are un debit foarte mic”, ne-a spus primarul. Moţica a mai precizat şi numărul de animale aflate în pericol din cauza lipsei apei: aproximativ 70 de bovine şi nu mai puţin de 700 de oi.
„Până în prezent am primit deja 18 tone de apă de la ISU şi, în momentul în care aceasta se va termina, vom solicita noi transporturi de apă”, a declarat primarul Gurahonţului. Acest lucru a fost confirmat şi de către reprezentanţii pompierilor care ne-au anunţat că „dacă va fi cazul şi vom mai fi anunţaţi, vom merge din nou să ducem apă”.
Oamenii au apă
Din fericire, lipsa apei nu se resimte şi la locuitorii satului Feniş, aceştia fiind racordaţi la reţea. „Oamenii nu au niciun fel de probleme în ceea ce priveşte lipsa apei”, spune Ana Moţica. În schimb, în ceea ce priveşte animalele, pentru ca situaţia să se rezolve, ploaia pare a fi singura izbăvire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!