Au ajuns la capătul răbdării şi nu mai ştiu în ce direcţie să mai meargă. Este vorba despre peste 100 de arădeni care locuiesc pe Bulevardul Revoluţiei la numărul 70, în imediata apropiere a clădirii Băncii Naţionale, chiar vizavi de Primărie.
Florin Ştiubei, vicepreşedintele asociaţiei de proprietari a două scări de bloc, ne-a explicat mai pe larg situaţia. „Curtea este împărţită de trei imobile: o fostă casă de ILA şi două scări de bloc. Cei care deţin apartamentele din casa veche susţin că toată curtea le aparţine şi ne interzic să intrăm cu maşinile înăuntru. Iar pentru asta au montat o poartă uriaşă de fier dotată cu sistem de închidere. Acest sistem s-a defectat, iar acum pe poartă a fost pus un lanţ mare şi un lacăt”, ne explică Ştiubei.
Atitudinea celor care au decis să blocheze poarta este, însă, pe lângă un neajuns, şi un real pericol. Iar acest lucru a fost confirmat chiar luni seara, când un locatar dintr-un bloc a intrat în comă diabetică. Ambulanţa nu a putut intra înăuntru pentru a prelua pacientul din cauza lacătului care a ferecat poarta.
„Bărbatul a fost purtat pe braţe din apartament până pe bulevard, unde aştepta salvarea, pe o distanţă de aproximativ 50 de metri. Medicii nu au putut să îi acorde ajutorul cum trebuie pentru că ambulanţa nu a putut intra în curte”, ne mai spune Florin Ştiubei.
Iar situaţia se poate repeta sau poate deveni chiar mai gravă în situaţia izbucnirii unui incendiu. Şi asta pentru că poarta buclucaşă este singura cale de acces la clădirile din curtea comună.
Mai mult, unii dintre proprietarii de maşini care le-au lăsat în curte în momentul în care a fost montată poarta cu pricina nu îşi mai pot scoate autoturismele afară din cauză că nu pot deschide lacătul care a ferecat uşile de fier.
Vicepreşedintele proprietarilor spune că poate le-ar fi dat dreptate celor care au montat poarta cu pricina dacă terenul curţii comune le-ar fi aparţinut. Dar nici gând de aşa ceva. Potrivit cărţii funciare a imobilului şi curţii cu pricina, statul român deţine 266 de metri pătraţi din totalul de 1.050, cât are curtea. Practic, cei 266 de metri pătraţi sunt spaţiu public, care ar trebui să fie accesibil fiecărui arădean. Şi Primăria, dar şi Poliţia au fost de acord cu acest aspect, dar nimeni un a luat nicio măsură în acest sens.
„Am depus sesizări atât la Primărie, cât şi la Poliţie. Ambele părţi ne-au dat dreptate, dar nimeni nu ia nicio măsură în acest sens”, ne anunţă Ştiubei, care a venit şi cu acte doveditoare în acest sens.
Iar, potrivit actelor, după ce poliţiştii au analizat sesizarea, au trimis un răspuns prin care anunţă că există posibilitatea depunerii unei plângeri penale împotriva numitului Rob Florin Ioan, cel vinovat de poarta cu lacăt, acesta putând fi acuzat de tulburare de posesie. Şi Poliţia Locală, Serviciul Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal, le-a dat un răspuns favorabil proprietarilor, susţinând că, în acest caz, chiar oamenii legii vor sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad pentru neregulile depistate la faţa locului. Cum, din mai, de când au fost primite răspunsurile la sesizări, nu s-a mai întâmplat nimic, proprietarii din blocuri au decis să depună noi reclamaţii. „Doar că, de această dată, am depus plângere penală”, ne spune Florin Ştiubei.
Şi filmaţi
O altă problemă a locatarilor de la numărul 70 este faptul că proprietarii apartamentelor vechi au montat camere de supraveghere în toată curtea, dar şi una care filmează chiar poarta cu pricina.
„Pentru aceste camere un există autorizaţii, iar nouă nu ne convine să fim filmaţi la fiecare pas, chiar în curtea noastră”, s-a mai plâns vicepreşedintele asociaţiei de proprietari.
alin.gherasim@informmedia.ro
Ziua Drapelului, la kilometrul zero
Accident grav la kilometrul zero
Citiți principiile noastre de moderare aici!