După cum am anunţat în ziarul de ieri, fostul primar al comunei Zărand, Florin Ion Moţ, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, fiind judecat pentru înşelăciune, uz de fals şi abuz în serviciu. Doar că magistraţii Judecătoriei Arad nu au decis doar puşcărie pentru Moţ, ci au hotărât să pună sechestru pe averea sa, totul în ideea în care părţile vătămate, respectiv Florica Viorica Jivan, pe de o parte, şi Tar Farming SRL, pe de altă parte, să îşi recupereze prejudiciile. Aşadar, în sentinţa pronunţată împotriva lui Moţ se arată că „admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Jivan Florica Viorica, şi în consecinţă obligă inculpatul la plata către această parte civilă a sumei de 7.020 (şaptemiidouăzeci) lei cu titlu de daune materiale la care se va adăuga dobânda legală de la data pronunţării prezentei hotărâri până la momentul achitării efective”. Iar Moţ mai are de plătit o sumă importantă către cealaltă parte civilă din proces.
Aşadar, „admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă S.C. Tar Farming S.R.L., şi în consecinţă obligă inculpatul la plata către această parte civilă a sumei de 197.020 (unasutănouăzecişişaptemiidouăzecilei) lei şi 17.100 (şaptesprezecemiiunasută) Euro cu titlu de daune materiale la care se va adăuga dobânda legală de la data pronunţării prezentei hotărâri până la momentul achitării efective”. Celelalte pretenţii ale celor două părţi au fost respinse. Tot în cadrul sentinţei se mai menţionează faptul că se „dispune desfiinţarea înscrisului denumit contract de vânzare-cumpărare având ca obiect suprafaţa de 4,44 ha teren agricol în parcela Artaş, falsificat, folosit de inculpat la săvârşirea faptelor”.
Şi sechestru
Cum Florin Ion Moţ nu mai are niciun venit, fiind suspendat din funcţia de primar, iar mare parte dintre proprietăţi le-a înstrăinat când a simţit că „legea vine peste el”, judecătorii au decis să menţină sechestrul asigurator instituit de procurori încă din data de 8 aprilie 2015, sechestru care vizează autoturismele lui Moţ. „Menţine sechestrul asigurator instituit în cursul urmăririi penale asupra autoturismelor marca Suzuki Samurai, cu numărul de înmatriculare AR 10 KTG, marca Mercedes Benz C220 CDI, cu numărul de înmatriculare AR 21 WAL şi marca Kia Sorento cu numărul de înmatriculare AR 63 NLU, până la concurenţa sumei de 197.020 lei”, se mai arată în sentinţă. Aşadar, cam toate bunurile care au mai rămas pe numele lui Moţ au fost puse sub sechestru. Oricum, cele trei maşini nu acoperă prejudiciul calculat de procurori, iar fostul primar nu poate fi executat, neavând alte bunuri pe numele lui.
Mai vrea un mandat
Deşi a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea, deşi a primit recent o condamnare de un an cu suspendare la Judecătoria Chişineu-Criş, deşi a mai primit o sentinţă de cinci ani de închisoare cu executare la Judecătoria Arad, Florin Ion Moţ vrea să devină din nou primar. Acesta s-a înscris în cursa electorală pentru comuna Zărand, iar adeverinţa care anunţă candidatura este una cel puţin… ciudată.
Pe lângă numele şi adresa notate pe propunerea de candidatură, Moţ şi-a trecut şi profesia, cea de tehnician veterinar. Tot acolo a scris şi ocupaţia. Şi care credeţi că este ocupaţia lui Moţ? Primar suspendat din funcţie. Exact aşa a scris. De menţionat că şpăgarul va candida din postura de independent, niciun partid politic nevrând să îşi lege numele de infractorul Florin Ion Moţ.
O listă de procese
Florin Ion Moţ are o listă lungă de condamnări deja. În ianuarie 2014 acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Ulterior, pe numele fostului primar au început să curgă plângerile penale. În urmă cu două săptămâni a primit o nouă condamnare, un an de închisoare cu suspendare, într-un proces derulat la Judecătoria Chişineu-Criş, fapta pentru care a fost judecat fiind tot înşelăciunea. Acum a venit această condamnare de cinci ani cu executare. Iar, potrivit informaţiilor noastre, pe numele lui Moţ ar putea apărea noi dosare penale. Trebuie menţionat faptul că, înafară de sentinţa Curţii de Apel Oradea, sentinţele nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!