ARAD. Opinie juridică de la Lilioara Stepănescu, secretarul CLM, pe tema proiectelor propuse pentru şedinţa extraordinară convocată de consilierii USL pentru marţi. Potrivit comunicatului remis de secretarul CLM, „pentru corecta informare a opiniei publice referitor la ședința extraordinară a CLM covocată de consilierii locali Ardelean Lia, Ghilinţă Gheorghe, Bîlcea Sergiu, Ciupe Ionel, Dolha Ioan, Galiş Florin, Mihuţa Tristan, Lupaş Marin și Rus Eugen, pentru data de 29 ianuarie 2013, transmit următoarea opinie referitoare la faptul că proiectele propuse pe ordinea de zi nu se înscriu în cadrul legal pentru promovare și adoptare”.
Stepănescu susţine că vis-a-vis de proiectul privind modificarea HCLM Arad nr.293/28.12.2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, „în conformitate cu alin. (1) al articolului unic din O.G. nr.1/2013, reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.309/2012 se poate face cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012” şi că prin propunerile cuprinse în proiectul de hotărâre analizat, nivelurile impozabile, majoritatea impozitelor şi taxelor locale se află sub nivelurile adoptate prin H CLM Arad nr.301/2011. Stepănescu mai aminteşte faptul că, potrivit OG nr.1/2013, adoptarea unor hotărâri de reducere a impozitelor şi taxelor locale se poate realiza numai de autorităţile administraţiei publice locale care nu au înregistrate la data de 31 decembrie 2012 arierate, iar Municipiul Arad avea la acea dată datorii şi, ca atare, nu poate să treacă la reducerea taxelor locale.
„Prin urmare, CLM Arad nu poate aproba în condiţii de legalitate o hotărâre de diminuare a impozitelor si taxelor locale, Hotărârea CLM nr. 293/2012 de stabilire a impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 fiind obligatorie pentru întreg anul 2013”, mai spune secretarul CLM.
Nici cu TOP
Acesta face referire şi la un alt proiect de pe ordinea de zi a şedinţei CLM, cel privind propunerea de vânzare/concesionare prin licitaţie deschisă a unui teren alăturat Pieței Mihai Viteazul, acelaşi teren pe care Municipalitatea dorea să-l dea în administrarea la TOP, dar care nu a trecut de aleşi la ultima şedinţă CLM din lipsă de cvorum.
Stepănescu indică faptul că terenul este alăturat Pieţei Mihai Viteazul, este proprietatea publică a Municipiului Arad, în concesiunea SC TOP SA, iar TOP îl poate valorifica în scopul desfăşurării activităţii de administrare a pieţelor. Secretarul mai indică că intenţia consilierilor USL „de a valorifica prin vânzare sau concesionare prin licitaţie publică a acestui teren în scopul desfăşurării unei activităţi de administrare a unei pieţe private, la un preţ care se presupune a fi mai ridicat decât cel pe care ar urma să-l plătească SC TOP SA pentru o piaţă publică” este în concurenţă cu propunerea Municipalităţii pentru acelaşi teren, dar că la „data exprimării intenţiei consilierilor (25.01.2013), dată care coincide cu data convocării şedinţei la cererea consilierilor, propunerea nu este însoţită de documentaţia necesară pentru justificarea tehnico-economică a deciziei de concesionare/vânzare prin licitaţie public”. Sau că lipsesc alte documente necesare pentru a face proiectul legal.
Concluzia
Stepănescu pune şi o concluzie: „în forma prezentată astăzi, iniţiativa nu întruneşte condiţiile legale pentru promovare şi adoptare, legiuitorul stabilind pentru astfel de împrejurări un termen legal de 30 de zile în vederea redactării raportului compartimentului de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, termen care curge de la data înregistrării unui proiect de hotărâre cu documentaţie completă, a cărui redactare se impune”.
Fără acordul iniţiatorului
Ca de final, în comunicatul semnat de Lilioara Stepănescu se mai arată că, în ceea ce priveşte punctele 3 şi 11 ale ordinii de zi propusă de consilierii USL, aceste proiecte „au fost promovate pe ordinea de zi în lipsa acordului iniţiatorului” şi că „înscrierea proiectelor în cauză pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 22.01.2013, convocată de iniţiator, Primarul Municipiului Arad, nu prezumă acordul acestuia de a fi repuse pe ordinea de zi ”. Cu alte cuvinte, că nu au ce căuta acolo, motiv pentru care aleşii locali USL nu ar putea întoarce acuzele formulate la ultima şedinţă CLM de primarul Falcă. Acesta i-a acuzat pe aleşii USL că prin gestul lor, de a părăsi sala de şedinţe, au lăsat mai multe familii sărace fără acoperiş deasupra capului. Cum e greu de crezut că aleşii PDL vor veni la şedinţa convocată de USL, decizia Primăriei Arad de a nu-şi da acordul pentru a pune acele proiecte pe ordinea de zi vine ca o măsură de protecţie împotriva unor acuze identice de cealaltă parte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!