Secretarul comunei Fântânele, Daniel Goina, a fost suspendat din funcţie, după ce procurorii l-au trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în stare gravă în serviciu şi fals în declaraţii. Până la finalul procesului, Daniel Goina va fi suspendat, iar, în funcţie de sentinţa magistraţilor, dacă va fi declarat nevinovat, va reveni pe funcţie, iar dacă judecătorii îl vor condamna, va fi eliberat din funcţie.
Scandalul în care Goina este personajul central s-a aprins în anul 2009, când consiliul local din Fântânele a formulat o plângere penală împotriva secretarului comunei. După o şedinţă de consiliu care a durat aproape zece ore, aleşii locali au analizat mai multe documente, au dezbătut şi apoi au aprobat să îl dea pe Goina pe mâna justiţiei. Şi asta pentru că secretarul ar fi cerut fără drept teren în baza legii 646/2002, care specifică faptul că tinerii până în 40 de ani care nu deţin nicio proprietate pot primi teren de la stat.
Cu legea în mână, secretarul comunei a cerut în 2007 teren intravilan şi a primit 1.000 de metri pătraţi pentru ridicarea unei case şi a anexelor. Apoi, în 2008, a solicitat nu mai puţin de cinci hectare de teren în extravilan, pentru lucrări agricole, tot în baza aceleaşi legi. Colegii din consiliul local al comunei au aprobat fără nicio întrebare ambele proiecte de hotărâri şi l-au „împroprietărit” pe Goina cu o grămadă de teren. Doar că secretarul a omis cel mai important lucru: deţinea deja un apartament în municipiul Arad, aşa că nu avea niciun drept la terenul primit.
Acuze reciproce
În anul 2009, în momentul în care Consiliul Local Fântânele a depus plângere penală împotriva lui Daniel Goina, acesta spunea că „n-am afirmat niciodată că nu am un apartament în Arad şi nici nu am fost întrebat direct, dar eu cred că se ştia şi la acea vreme de apartamentul din oraş”. În schimb, primarul Nicolae Otlăcan spunea că l-a întrebat personal pe Goina dacă nu deţine nicio proprietate, iar secretarul susţinea că nu are nimic pe numele lui.
Cu toate acestea, se pare că nici consiliul local, în frunte cu primarul, nu a respectat legea. În momentul în care Goina a primit cele cinci hectare de teren agricol, împroprietărirea a fost făcută ilegal, deoarece încă se lucra la legea fondului funciar. Practic, alte persoane aveau de primit pământ de la primărie, dar conducerea instituţiei i-a dat prima oară teren secretarului. Această decizie a fost ulterior anulată de către Prefectură.
Un proces interesant
Procesul care urmează se anunţă a fi unul foarte interesant, ţinând cont că şefii unei instituţii vor fi puşi faţă în faţă, unul în poziţie de reclamant, iar celălalt în poziţie de pârât.
Citiți principiile noastre de moderare aici!