Majoritatea covârşitoare a primăriilor din judeţ au lucru în comun: lipsa de transparenţă! Acesta este rezultatul înregistrat în urma derulării unui proiect, finanţat cu fonduri Phare, implementat de Asociaţia PAEM Arad în parteneriat cu Direcţia de dezvoltare şi asistenţă comunitară şi Asociaţia Pro Democraţia – Club Arad.
„În cadrul efortului de monitorizare a transparenţei instituţiilor publice de la nivelul judeţului Arad s-a urmărit ca reper anunţul privitor la depunerea pe ordinea de zi a unui proiect de act normativ”, subliniază iniţiatorii.
În acest sens au fost transmise, în data de 23/06/2009 tuturor autorităţilor publice locale din judeţul Arad, inclusiv Consiliului Judeţean Arad, solicitări pentru comunicarea din oficiu a proiectelor de acte normative. În primă fază au răspuns doar 10 primării, adică un procent de 12,65% din administraţiile locale. Este vorba despre primăriile Arad, Birchiş, Dieci, Pilu, Şagu, Sebiş, Seleuş, Vărădia, Gurahonţ şi Ineu. „Dintre acestea numai Primăria municipiului Arad ne-a răspuns într-o manieră completă”, informează Cristian Gantner – coordonatorul proiectului.
Solicitarea a mai fost avansată încă de două ori, la cea din urmă răspunzând doar 29 primării din totalul de 79 de primării către care s-a transmis solicitarea de informare, acestea repezentând doar 36,71% din totalul primăriilor. „Dintre acestea numai primăriile Arad, Beliu, Chişineu-Criş, Curtici, Gurahonţ, Şimand şi Craiva ne-a dat un răspuns complet, respectiv 7 primării din 79”, subliniază Cristian Gantner.
Insuficient de importantă…
„Urmare a convorbirilor avute cu persoane reprezentând autorităţile locale am constatat că foarte multe dintre acestea nu au ştiut de existenţa, în 2009, a Legii 52 din 2003 şi că multe autorităţi care ştiau de existenţa Legii 52 nu au considerat respectarea dispoziţiilor privind transparenţa ca fiind suficient de importantă”, se menţionează în raport.
Primăria Arad şi CJA
„În cadrul monitorizării s-a dat o atenţie sporită Consiliului Judeţean şi Primăriei Arad. Cu toate că ambele instituţii, la data prezentării acestui raport al monitorizării, respectă condiţiile de publicitate a proiectelor de hotărâri, niciuna dintre acestea nu respectă art.6, (6) din Legea 52 din 2003 privind transparenţa decizională, în sensul în care ambele instituţii procedează la analiza şi avizarea proiectului înainte ca acesta să fie depus la transparenţă şi înainte de definitivarea lui prin luarea în considerare a opiniilor, sugestiilor şi propunerilor venite din partea celor interesaţi”, susţine coordonatorul de proiect.
Pe drumul bun
„Urmare a monitorizării, a diverselor solicitări, ca urmare a dezbaterilor solicitate şi nu în ultimul rând datorită dorinţei Consiliului Judeţean Arad, astăzi, se poate spune că această instituţie a înţeles să aducă procedurilor interne şi modalităţilor de asigurare a publicităţii modificările necesare asigurării unei transparenţe reale”, este una dintre concluziile pozitive ale monitorizării.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!