O societate pe care toată lumea a pus tunurile la un moment dat sau altul. Una privită cu invidie, care face regulile când vine vorba de apa şi canalizarea din municipiu şi din judeţ, pentru că deţine monopolul. O societate care produce bani de bani. Şi care are proiecte de proiecte. Care face zeci de săpături prin Arad şi nu numai. Şi care are… şi angajaţi pe măsură. Are, de pildă, nu mai puţin de şapte directori! Remuneraţi cum se cuvine, pentru că vorbim de o societate profitabilă. Ce-i drept, a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Arad, dar şefii de aici nu par să ţină cont de asta. Compania merge şi, când merge, nu schimbi echipa şi nici nu dai explicaţii. O societate condusă de directorul general Bănăţan de când ne ştim noi în presă. Şi care dincolo de zecile de acuze de care a avut parte, venite fie de la politicieni, fie chiar de la patronii săi, nu a avut probleme mari. Şi dacă le-a avut, a plătit pentru ele în tăcere şi subiectul s-a închis rapid. Câteva acte legate de afacerile companiei au intrat în atenţia DNA şi se spune că încă sunt sub lupa procurorilor, dar nicio acuză oficială legată de vreo ilegalitate nu a fost făcută publică.
E o companie, cu alte cuvinte, la care mai toţi şi-ar dori să lucreze. Nu există riscul să intre în faliment, să reducă din posturi, iar salariile sunt pe măsura cifrei de afaceri. Doar că nu-i uşor să te angajezi aici. Posturile sunt blocate de ceva vreme, ca urmare e deciziei executivului companiei şi a Consiliului de Administraţie. Angajările se fac post pe post. Mai exact: dacă pleacă cineva, prin demisie sau pensionare, vine altcineva. De preferat, o persoană calificată. Nu e vina nimănui dacă numele persoanei sună cunoscut pentru mai toţi arădenii. Şi, deşi la aşa o companie, ai crede că au loc rar plecări, astfel de „rocade” se discută şi se aprobă, la propunerea executivului, cam o dată pe lună.
Vreo şapte angajări s-au bătut în cuie în această lună. S-au angajat muncitori calificaţi şi necalificaţi, ingineri etc. Un nume printre acestea nu avea cum să nu-ţi atragă atenţia: Mirela Pribac. Nu-i, ce-i drept, un subiect de presă, faptul că soţia prefectului s-a angajat la Compania de Apă (şi soţiile oamenilor cu poziţii de vârf au dreptul să lucreze, nu le poate interzice nimeni să-şi exercite profesia pentru care s-au pregătit ani de zile, doar pentru că în familie cineva e persoană cu funcţie administrativă sau politică). Nici nu am fi scris despre angajare, dacă pura curiozitate nu ne-ar fi mânat în a primi sau nu confirmarea zvonului că soţia prefectului Cosmin Pribac lucrează din august la Compania de Apă. Răspunsurile primite ne-au făcut să scriem.
Directorul general al companiei e în concediu, aşa că nu ne-am permis să-l deranjăm din vacanţă. Am preferat să îl întrebăm pe directorul tehnic, Marius Ştefan Toma, cel care îi ţine locul managerului general Gheorghe Bănăţan până prin 11 august. „Nici nu infirm, nici nu confirm. Nu e domeniul meu”, ne-a expediat scurt directorul tehnic. Aceeaşi întrebare legată de angajările din august am pus-o preşedintelui Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Arad, Adrian Nedelciu (directorul tehnic al Consiliului Judeţean Arad). Nici Nedelciu nu ne-a confirmat angajarea Mirelei Pribac pe un post de inginer, rămas vacant după plecarea unui alt angajat al companiei. Deşi angajările se aprobă aici. Ne-a precizat totuşi că s-au făcut de curând angajări, pe diferite posturi, printre care şi ingineri, dar că cei din Consiliul de administraţie îşi dau avizul pe număr şi funcţie, nu şi pe numele persoanei, propunerile de angajări venind din partea executivului Companiei de Apă. Aşa că nu cunoaşte numele celor angajaţi.
De la purtătorul de cuvânt al Companiei am aflat că nu putem primi un răspuns la întrebări legate de personal, acestea având un caracter aparte, şi că ar fi indicat să vorbim direct cu managerii companiei.
Am decis să vorbim, în condiţiile date, cu cei în faţa cărora ar trebui să răspundă la final mai marii Companiei. L-am întrebat pe Adrian Ţolea, noul preşedinte CJA, dacă a auzit şi dânsul zvonurile de pe piaţă. Nu, desigur. Dar va face controale la toate companiile din subordinea CJA care au proiecte mari şi/sau care au probleme, aşa cum e cazul Companiei de Apă, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Aeroportului Arad. Totul pe rând, că de abia a intrat în pâine. Dar va fi vorba de controale generale, nu cu tinţă, a ţinut să ne precizeze Adrian Ţolea, fapt ce ne-a dus repede cu gândul, fără să vrem, la altă angajare celebră de la Compania de Apă: imediat după ce nu a mai fost parlamentar, Iustin Cionca şi-a găsit un post în sânul Companiei. Nu că n-ar fi avut voie, desigur.
Doar prefectul a confirmat
Singurul care ne-a confirmat faptul că Mirela Pribac este angajata Companiei de Apă a fost chiar soţul dânsei, prefectul Cosmin Pribac. O recunoaştere simplă, a unei situaţii normale, atunci când n-ai nimic de ascuns. O atitudine care ar fi trebuit îmbrăţişată şi de ceilalţi amintiţi mai sus. Nu este, însă, cazul în sânul Companiei de Apă, obişnuită să închidă ermetic porţile în jurul său. E monopol aici, la apă şi canal. Nici urmă de deschidere. Nici vorbă de comunicare. Legea apei, a canalizării, a proiectelor europene şi a politicii manageriale o face compania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!