ColonelIoan Bogdănescu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vasile Goldiş Arad, despre dezvoltare şi disciplină.
Jurnal arădean: Domnule comandant, în cursul acestei săptămâni, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Vasile Goldiş” al Judeţului Arad s-a desfăşurat o serie de manifestări prijeluite de Ziua Protecţiei Civile din România. Ce semnifică, de fapt, data de 28 februarie ?
Ioan Bogdănescu: La 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea, prin „Înaltul Decret Regal nr.468” a aprobat „Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene”. Acest Decret Regal a consfinţit înfiinţarea Apărării Pasive în România şi constituie actul de naştere al Protecţiei Civile din ţara noastră. Conceptul umanitar atribuit protecţiei civile, deşi a fost dezvoltat doar în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a existat întotdeauna. Însăşi apariţia acestui serviciu s-a făcut ca urmare a necesităţii protecţiei populaţiei civile în faţa noilor condiţii impuse de prima conflagraţie mondială. Creşterea îngrijorătoare a numărului de victime civile, din cauza dezvoltării armelor cu mare putere de distrugere, determină politicienii şi specialiştii vremii să caute mijloace de apărare şi protecţie pentru această nouă victimă, populaţia civilă. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele uriaşe înregistrate după inundaţiile din 1970 şi cutremurul din 1977, duc la creşterea ponderii activităţii de protecţie civilă privind apărarea împotriva dezastrelor în detrimentul celor de apărare a populaţiei în caz de război. Iar prin apariţia Legii privind apărarea civilă în România, promulgată în 1978, se asigură un nou cadru normativ, cu răspunderi în domeniul activităţii de prevenire, limitare şi înlăturare a urmărilor calamităţilor naturale, incendiilor şi catastrofelor.
Jurnal arădean: În urmă cu doi ani, s-a înfiinţat o nouă Gardă de Intervenţie în oraşul Chişineu-Criş. Ştim că, încă de pe atunci, exista dorinţa înfiinţării unei secţii şi la sud de Mureş, pentru o acoperire mai bună a judeţului. Care este stadiul proiectului ?
Ioan Bogdănescu: Un obiectiv deosebit de important este, într-adevăr, înfiinţarea Gărzii de Intervenţie Birchiş, prin realizarea căreia s-ar redistribui judicios forţele inspectoratului şi s-ar reduce drastic timpii de intervenţie în localităţile situate la sud de râul Mureş. Consiliul Judeţean Arad ne-a sprijinit necondiţionat în realizarea acestui proiect îndrăzneţ, prin construirea clădirii în care îşi va desfăşura actvitatea Garda de Intervenţie. Aceasta va aduce, în primul rând, un răspuns mult mai prompt la nevoile cetăţenilor din raionul de competenţă. Cel mai probabil, garda va deveni funcţională în această primăvară. Dorim, acum, să punem accentul tot mai mult pe Serviciile Voluntare, care există în toate unităţile teritorial-administrative şi care, în situaţiile în care este necesară deplasarea noastră, ar putea asigura intervenţia din prima urgenţă, cu forţe locale. Deşi unele primării manifestă un real interes pentru dezvoltarea acestor servicii, acestea nu dispun de fondurile suficiente achiziţionării tehncii necesare. Dar, faţă de alte judeţe, la nivel de ţară ne situăm în primele cinci locuri în privinţa funcţionării şi dotării serviciilor voluntare. Ar mai fi, însă, multe de făcut la acest capitol, si sperăm ca în viitor să îi responsabilizăm pe edilii locali.
Jurnal arădean: Recent, la Nădlac a fost operaţionalizat un modul SMURD, singurul din judeţ susţinut de comunitatea locală. Este acesta un prim pas în drumul de care tocmai vorbeaţi?
Ioan Bogdănescu: Într-adevăr, Primăria Nădlac a pus în funcţiune o ambulanţă SMURD de prim ajutor şi transport în regim de urgenţă, încadrată cu personal propriu şi finanţată din bugetul local. Pentru Nădlac era o necesitate, deoarece DN 7 face foarte multe victime anual, iar o ambulanţă de prim ajutor şi transport în regim de urgenţă le este de un real folos. În aceeaşi situaţie se află şi comuna Vinga, care în viitorul apropiat va face aceeaşi investiţie. În acest moment, avem module SMURD operaţionale în toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad şi ne bucurăm de o bună colaborare cu Unitatea de Primire Urgenţe. Tocmai de aceea, pentru creşterea operativităţii în intervenţia SMURD, în anul 2010 vom trece la realizarea dispeceratului comun cu serviciul de ambulanţă judeţean. În acest scop, cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Serviciului de ambulanţă, o staţie de lucru şi un dispecer se vor muta în cadrul dispeceratului inspectoratului.
Jurnal arădean: Domnule comandant, în ultima perioadă în mai multe inspectorate din ţară au apărut fapte de indisciplină în rândul militarilor. Instituţia pe care o conduceţi a fost ferită, se pare, de astfel de evenimente. Există vreun secret?
Ioan Bogdănescu: Într-adevăr, inspectoratul nostru nu a avut parte de evenimente negative mai niciodată. Disciplina, pregătirea personalului şi responsabilitatea faţă de misiunea pe care o avem sunt coordonatele după care conduc activitatea instituţiei. De altfel, în urma controlului de fond de anul trecut, în timpul căruia s-au urmărit şi aceste aspecte, superiorii noştri au apreciat, în primul rând, relaţiile de colegialitate existente în inspectorat, disciplina şi seriozitatea celor implicaţi în bunul mers al instituţiei. Colaborăm foarte bine şi cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în situaţii de urgenţă. Împreună oferim siguranţa şi spijinul necesar cetăţenilor pentru o comunitate cât mai sigură.
Şase raioane pentru ISU
În vederea asigurării unui răspuns rapid şi eficace într-o situaţie de urgenţă, în momentul de faţă zona de competenţă este împărţită în 6 raioane de intervenţie ale subunităţilor din organica inspectoratului: Detaşamentul de pompieri Arad, Secţia de pompieri Ineu cu Garda de intervenţie nr. 2 în oraşul Chişineu – Criş, Secţia de Pompieri Sebiş cu Garda de Intervenţie nr. 2 în comuna Gurahonţ şi Secţia de pompieri Bîrzava, susţine colonelul Ioan Bogdănescu.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!