Cu ocazia celebrării Zilei Justiției, arădenii au posibilitatea, în calitate de beneficiari ai justiției ca serviciu public, să comunice așteptările, părerile și propunerile referitoare la activitatea instanțelor. În acest context, joi, Uniunea Locală a Asociaților Locative Arad, prin președinta Dorina Lupșe, a susținut o conferință de presă pentru a aduce la cunoștință arădenilor solicitările pe care le-a adresat Ministerului Justiției. Reprezentanții ULAL au precizat că solicită Ministerului Justiției înființarea unor secții specializate sau a unui complet specializat în probleme legate de organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și alte probleme locative. În acest sens, ULAL Arad, alături de Liga Habitat, a transmis încă din anul 2011 instanței locale o solicitare de examinare pe această temă, însă solicitarea de atunci a rămas fără răspuns.
A crescut numărul de procese
„Apreciem și considerăm binevenit faptul că instituțiile care desfășoară servicii publice organizează acțiuni de abordare a cetățenilor în scopul exprimării punctelor de vedere privind activitatea instituțiilor. În cazul de față este vorba chiar de activitatea instanțelor din Arad. Una din propunerile noastre, formulate încă din anul 2011, de către ULAL și Liga Habitat, este de a se înființa niște complete specializate pentru asociațiile de proprietari, dacă este posibil”, a declarat Dorina Lupșe, președinte ULAL Arad. „Există un trend ascendent în ultimii ani. Am constatat că sunt tot mai multe procese ale asociațiilor de proprietari atât pentru recuperarea debitelor de la restanțierii din cadrul asociațiilor de proprietari, cât și între conducerea asociației de proprietari și membrii acesteia, ori pur și simplu între membrii asociației”, a completat Lupșe.
O problemă din 2007
Liga Asociațiilor de Proprietari – Habitat, din București, a depus o adresă la Ministerul Justiției încă din anul 2007, prin care a solicitat un răspuns pe aceiași temă. Ministerul Justiției a oferit atunci un răspuns în care menţionează că „în raport cu natura și numărul cauzelor, în cadrul judecătoriilor se pot înființa secții sau complete specializate. Propunerile de înființare a secțiilor și completelor specializate se fac de către Colegiul de conducere existent în cadrul fiecărei instanțe judecătorești. Prin urmare, apreciem că acolo unde astfel de complete specializate se impun prin frecvența foarte ridicată a numărului de cauze existente în diferite materii – Legea 304/2004-, permite acest lucru, lăsând la aprecierea fiecărei instanțe, în funcție de specificul și numărul cauzelor, astfel încât în prezent nu este necesară o modificare a cadrului legislativ în acest sens”.
Soluţia de atunci a ministerului
Ministerul Justiției a oferit și o soluție. „De altfel, precizăm că pentru recuperarea rapidă a creanțelor datorate de debitorii restanțieri se poate apela la procedura somației de plată, care este o procedură specială și accelerată, derogatorie de la normele procedurii civile, ce urmărește recuperarea într-un timp cât mai scurt de către creditor a creanțelor certe, lichide și exigibile”, se arată în răspunsul primit de Liga Habitat urmare a adresei depuse la Ministerul Justiției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!