ARAD. Întreaga țară se confruntă cu un val de viroze respiratorii, dar și cazuri de gripă, cifrele raportate de Ministerul Sănătății fiind cele mai mari din ultimii șase ani. Ministerul Sănătății este pregătit să declare epidemie de gripă, în cazul în care numărul cazurilor va continua să crească. Numărul mare de infecții respiratorii este pus pe seama anilor de pandemie, când purtarea măștii de protecție a prevenit răspândirea virusurilor, dar a dus și la scăderea imunității populației.
Cele mai multe cazuri de gripă și viroze afectează copiii și persoanele vârstnice, mulți dintre pacienți având nevoie de spitalizare. Unele spitale din țară au luat deja măsuri, cum ar fi interzicerea vizitelor în toate secțiile.
La Arad, 65 de adulți și 40 de copii sunt internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență cu afecțiuni respiratorii de sezon: infecții respiratorii și pneumopatii acute. Deocamdată, nimic despre gripă la unitatea sanitară. Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) nu a recoltat și trimis spre analiză probe de la pacienți pentru că medicii de pe secții nu au solicitat acest lucru, la niciunul dintre pacienții internați nefiind întrunite condițiile care ridică suspiciunea de gripă.
Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență, în săptămâna 26 decembrie-2 ianuarie, s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgențe 107 pacienți cu infecții respiratorii și 78 de pacienți cu pneumopatii acute.
Pediatria, fără vizitatori
Pentru că numărul copiilor internați cu viroze se menține extrem de ridicat, atât în secția Pediatrie I (0-12 luni), cât și la Pediatrie II, unde se internează minorii cu vârste de până la 18 ani, conducerea Spitalului a decis, în urmă cu câteva zile, să restricționeze accesul vizitatorilor.
„Minorii aflați în secțiile de pediatrie ale SCJU nu pot fi vizitați de către aparținători, dar cei de vârste mici sunt internați, de obicei, împreună cu mămicile. Există, însă, un spațiu amenajat unde rudele pot să lase cele necesare sau solicitate de către internați. S-a luat această măsură pentru reducerea transmiterii virozelor”, ne-a declarat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Fără gripă
Potrivit raportării săptămânale a Direcției de Sănătate Publică, în acest sezon, în județul Arad nu a fost înregistrat niciun caz de gripă.
Cifrele nu arată, însă, prea bine când vine vorba despre viroze și pneumonii. Conform aceleiași surse, doar în ultima săptămână a acestui an s-au înregistrat 1.228 de cazuri noi de viroze. Opt dintre cei diagnosticați au fost internați. Tot în aceeași perioadă, au fost consemnate 122 de pneumonii, 17 pacienți având nevoie de spitalizare.
Peste 18.000 de vaccinați
De la debutul campaniei de vaccinare antigripală, în județul Arad au fost administrate 18.892 de vaccinuri. Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.
Alertă epidemică
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în conferința de presă de joi după-amiază că suntem în alertă epidemică, nu avem o epidemie de gripă și acest lucru atrage după sine o serie de recomandări, cum ar fi spălatul mâinilor, evitarea locurilor aglomerate și purtarea măștii de protecție.
„Ideea nu este să introducem fel și fel de restricții, ci să determinăm populația să respecte niște reguli. Este o gripă sezonieră care se întâmplă în fiecare an și trebuie doar să ținem cont de sfaturile specialiștilor. Într-adevăr, gradul de pozitivare depășeste cu 20 la sută media anuală, când vârful era undeva în luna februarie, acum avem o creștere a cazurilor în decembrie-ianuarie, decalat cu câteva săptămâni. Este posibil ca vârful să se înregistreze în intervalul 15 ianuarie -15 februarie”, a explicat Rafila.
Școlile – în regim normal
„Şcolile se vor redeschide în condiţii normale şi nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, vom pune accentul pe prevenție, în schimb recomandăm să se facă triajul atât acasă, cât și în școală și să se poarte masca de protecție, mai ales în cazul cadrelor didactice”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!