Nu -i loc de eleganţă în politică. Sau cel puţin aşa credeam. Dar uite că joi a fost loc de eleganţă în şedinţa ordinară CLM a lunii august, deşi în astfel de întrevederi se face cam multă politică şi nu e timp prea mult de discuţii decente. Poate că prezentarea făcută de Bujor Buda, care le-a arătat consilierilor locali că se poate să avem şi clădiri cu faţade frumos renovate prin urbea nostră, şi poate şi cuvântarea poetului Vasile Dan, să-i fii motivat în acest sens pe aleşi. Un lucru, însă, a fost cert: discuţiile din CLM au fost de o eleganţă şocantă.
Puterea şi opoziţia au putut să se înţeleagă, cât de cât, chiar dacă au avut şi vor avea poziţii diferite pe subiectele de interes pentru oraş. Atât de bine s-au înţeles între ei consilierii Puterii cu cei ai Opoziţiei, încât cererea alesului PSD de a retrage un punct de pe ordinea de zi pentru că nu a fost suficient motivat (lipseau unele documente care fuseseră amintite în proiect), a fost votată de aleşii Puterii, urmând ca proiectul cu pricina să ajungă pe ordinea de zi într-o altă şedinţă CLM, cu tot cu actele în cauză. Ba mai mult, un alt proiect a suferit modificări tot la cererea PSD, amendamentul care modifica proiectul fiind propus, în cele din urmă, de un consilier… PNL.
Desigur, au existat împunsături şi mici ironii, dar chiar şi acestea au stat în limitele bunului simţ, iar fără ele ne-am fi simţit mai degrabă la biserică decât oriunde altundeva.
Poate că trebuie notată aici absenţa edilului Gheorghe Falcă, o absenţă care este posibil să fi adus liniştea în CLM, în condiţiile în care edilul pare că îi mobilizează, dar şi încrâncenează pe toţi.
În asbenţa lui, consilierii PSD au fost lăsaţi să-şi spună părerea de către preşedintele de şedinţă Geanina Pistru, de fiecare dată; aleşii Opoziţiei nu au făcut nici ei remarci deplasate şi nu au trecut la acuze politice, ci au intervenit cu mare eleganţă pe subiect pentru a-şi justifica votul şi a explica că vor vota pe viitor dacă cele sesizate de ei se vor îndrepta; viceprimarul Bibarţ a intervenit în discuţii, dar fără replici tăioase (în cazul său însă a fost vorba şi de vreo ironie, două), iar consilierii Puterii nu au sărit la gâtul colegilor din Opoziţie doar pentru faptul că aceştia au intrevenit în şedinţă.
La final, după votul proiectelor, s-a intervenit, la punctul Diverse, cu felurite sesizări venite de la cetăţeni (fapt şi el de apreciat, chiar dacă în unele cazuri plângerile nu erau justificate). E posibil însă că totul să fi curs aşa lin şi datorită faptul că nici proiectele votate nu au fost unele cu bucluc. Totuşi, două dintre proiectele supuse votului vizau modernizarea ştrandului, în zona bazinelor mari, adică o problemă delicată, care a atras după sine război politic de fiecare dată când s-a discutat despre baza de agrement, trecutul şi viitorul ei. Doar că acum aleşii PSD au votat proiectele, deşi le-au considerat „nişte cârpeli pe bani mulţi”, explicând faptul că PSD va veni, până la finele lunii septembrie, cu propriul proiect de modernizare a ştrandului, aşa cum ar trebui el făcut în secolul 21. Nimeni nu a sărit la gâtul pesediştilor, aşa cum ne-am fi aşteptat, pe acest subiect. Vicele Bibarţ a precizat că sumele care vor fi platite pentru reabilitare vor fi date, ca de fiecare dată, în urma licitaţiilor, un segment în care Primăria nu are cum interveni, deci nu are de ce să fie criticată. Iar subiectul s-a închis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!