Însă discuţiile au început încă de la primul punct scos la vot. Este vorba despre proiectul de hotărâre care vizează participarea Judeţului Arad în calitate de membru fondator la constituirea Asociaţiei „Arad-capitală culturală europeană 2021”. Consilierul judeţean Mircea Purcaru a fost cel care a deschis discuţiile: „Aradul este un municipiu de categoria a III-a, potrivit statisticilor întocmite la nivel naţional. În cursa pentru titlul de capitală culturală europeană ne batem cu oraşe mari, printre care şi Bucureştiul. Alocarea de fonduri pentru această asociaţie nu ar fi benefică”. „Eu nu consider arădenii ca fiind de categoria a III-a, ci de prima categorie. Consider că Aradul merită să fie înscris în această cursă. O victorie a Aradului în 2021 ar fi o victorie pentru arădeni”, a contraatacat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. „Competiţia este binevenită, dar, dacă eşti inapt pentru a intra în cursă, nu prea are rost să te înscri. Cam aceasta este situaţia noastră. Bucureştiul a alocat deja 100 de milioane de euro pentru acest proiect, pentru a deveni capitală culturală europeană. Nu cred că Aradul dispune de aceşti bani şi, chiar dacă ar dispune, nu cred că acest obiectiv este prioritar în judeţul nostru”, a mai spus Purcaru. Însă toate declaraţiile au fost, până la urmă, în van. Proiectul de hotărâre a trecut, doar cei 3 consilieri ai PC votând împotriva lui.
O perioadă de linişte
După acest prim proiect aprig discutat, a urmat o perioadă de acalmie. Următoarele 25 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi au fost votate în unanimitate. Dar, când s-a ajuns la cel de al 27-lea proiect, stupoare: toată Opoziţia a votat în bloc împotrivă, fără nicio întrebare adresată, fără nicio explicaţie. Pur şi simplu, după ce Ioţcu a dat citire proietului, 13 mâini au fost ridicate pentru a vota împotriva hotărârii. Acest proiect s-a referit la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reluarea proiectului de management al deşeurilor solide. La concret, este vorba despre mega-proiectul finanţat de Uniunea Europeană, proiect care se referă la modernizarea în întregime a selectării, transportului şi colectării deşeurilor menajere. Acest proiect a intrat în stand-by după ce administraţia judeţeană a încheiat contractul semnat cu Confort SA, firma care a câştigat, în primă fază, licitaţia pentru implementare. Acum, potrivit preşedintelui Nicolae Ioţcu, după ce hotărârea a fost adoptată (cu toată împotrivirea Opoziţiei), se va pregăti licitarea lucrărilor ce au mai rămas de executat şi, ulterior, demararea lor.
Şi alte proiecte
Pe lângă cele două proiecte „problematice”, consilierii judeţeni au mai aprobat modificări ale organigramelor instituţiilor din subordine, diferite documente referitoare la persoanele cu handicap, cheltuielile Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică pentru 2014 şi alte proiecte referitoare la Compania de Apă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Spitalul Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!