ARAD. S-a complicat situația la Inspectoratul Școlar Județean Arad după ce nici unul dintre cei doi candidați nu a reușit să câștige concursul: unul s-a retras, celălalt a fost picat la proba de interviu. Ca atare, imediat după finalizarea perioadei de contestații, adică după încheierea concursului, nu mai avem inspector școlar general.
Conform metodologiei, actualul șef al IȘJ, Claudius Mladin, a fost detașat pe această funcție până la organizarea unui concurs sau până la data de 31 august. Așadar, conform legii, după finalizarea concursului (după afișarea rezultatelor după contestații) nu mai este valabilă detașarea. Cel de al doilea candidat, Marius Göndör, nu a dorit să depună contestație pentru proba de interviu (proba scrisă a fost promovată), ceea ce înseamnă că situația va fi similară pentru județul Arad și după contestații, adică după aproximativ două săptămâni (5 zile contestații, 7 zile soluționarea lor).
În acest caz, ministerul trebuie să decidă cine va conduce, în continuare, învățământul arădean. Îl va nominaliza printr-un ordin de ministru, din nou, pe Claudius Mladin sau va apare un candidat nou?
Ceea ce e destul de greu de crezut, dacă ne gândim doar la momentul în care trebuia propus un nume pentru a ocupa postul de adjunct (după demiterea lui Mihai Spânu). Atât de mult a fost tărăgănată o nominalizare încât, în cele din urmă, pe post a fost numită Lucia Curta, direct de la IȘJ Bihor. Nu a fost găsit nici un cadru didactic din Arad care să fie potrivit (politic și profesional) pentru acest post și s-a recurs la o nominalizare externă, poate pentru prima dată în istoria inspectoratului școlar județean. Dar poate nu și pentru ultima dată.
Vin adjuncții
Și lucrurile trebuie repede decise pentru că deja a fost anunțat concursul pentru posturile de adjuncți și apoi ar urma cele de directori. Ce surprize vor apărea în competiția adjuncților, vor reuși ei să câștige concursul, vor fi considerați potriviți pentru această funcție, sau se va recurge din nou la sintagma „retras”?! Și vom trăi în continuare în plin Caragiale: „Din două una: dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!