Trei variante, dintre care două preferate de părţile implicate, pentru restructurarea institutiilor de cultura şi a aparatului propriu al Primăriei. Variantele au fost avansate cu două zile în urmă, în cadrul primei şedinţe pe care a avut-o “comisia de consultare în vederea realizării politicii de restrângere a cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în numărul maxim de posturi stabilit potrivit O.U.G. nr. 63/2010”, comisie constituită tot acum două zile. Claudiu Cristea, preşedintele Miscarii Aradene – membru totodată în comisia amintită, a făcut publice ieri care sunt variantele înaintate de şefii instituţiilor deconcentrate, de reprezentanţii executivului local, respectiv, care au fost cele înspre care înclină participanţii.
Totodată, a venit şi cu propunerea sa, care însă nu a fost discutată în mod special în cadrul şedinţei comisiei. Cert este că, potrivit informaţiilor furnizate de Claudiu Cristea, directorii instituţiilor de cultură au venit cu număr exact de posturi care ar putea fi restructurate, număr care „depăşeşte numărul de posturi ce trebuie restructrat potrivit prevederilor Ordonanţei 63”, spune Cristea.
Claudiu Cristea a subliniat că, în cadrul comisiei, s-au numărat trei „propuneri alternative făcute de primar: 1) fiecare instituție de cultură își reduce proporțional angajaţii; 2) se mută corul pe “fundație” – cu mici reduceri; 3) colhozul – o singură instituție cu reducerea unor auxiliari. În final, au rămas variantele 1 și 3. Puterea locală a optat pentru varianta 3, iar conducătorii instituțiilor pentru 1”. Cristea ne-a declarat că şefii de instituţii de cultură au venit şi cu numărul de posturi pe care le pot reduce. „La Filarmonică – 38, la Teatru – 20, la Marionete – 7. Casa de Cultură nu a venit cu propuneri.
Primăria a cerut reducerea a 75 de posturi, dar, dacă se au în vedere şi eventuale reduceri de la Casa de Cultura, numărul de posturi propuse să se reducă este mai mare”, a declarat Claudiu Cristea. Mihai Dogaru, liderul Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad, ne-a dezvăluit că „acum se doreşte ca întreg corul să fie trecut pe jumătate de normă. Sunt angajaţi în cor care au şi 650 de lei salariul. Dacă trec pe jumătate pe normă, ne determină să plecăm singuri, pentru că oamenii vor avea de ales dacă lucrează pe puţin peste 300 de lei sau stau acasă, în somaj”.
Varianta matematică
Ieri, a fost avansată încă o variantă, care nu a fost discutată în comisie, pentru a se ajunge la totalul de 699 de posturi, spune Cristea. „Nu suntem de acord nici cu reduceri majore, nici cu topirea instituțiilor emblematice ale Aradului într-o cooperativă culturală. Ne bazăm pe cifre. În aparatul propriu Primăria are 580 de angajați, instituțiile de cultură 275. Deci 580 = 68%, 275 = 32%. Total 855… Aplicând principiul proporționalității, asta înseamnă: Primăria 116, iar cultura 50. La asta mai adaugăm un principiu universal atât în organizațiile publice, cât și în cele private: LIFO (Last In, First Out). Adică ultimul venit, primul plecat… Ultimii veniţi în Primărie au venit pe clientelă politică. LIFO ar mai induce o influență de cel puțin 17 posturi… Asta înseamnă că obolul instituțiilor de cultură ar fi cam de 33 de posturi. Aceste posturi s-ar rezolva prin externalizarea unor servicii care pot fi asigurate, în mod privat, pentru toate cele 3 instituții profesioniste. De exemplu, tâmplarii care asigură decorurile scenice pot deservi toate cele 3 instituții”, spune Cristea. S-a ajunge astfel ca reducerea în zona culturală să nu vizeze mai mult de 33 de persoane, să se facă unele disponibilizări din personalul auxiliar şi să se facă externalizarea unor servicii auxiliare tehnice.
1.100 de semnături
Mihai Dogaru a subliniat că la Campania „Salvati Cultura Aradeana”, iniţiată cu circa 10 zile în urmă, s-au alăturat o serie de instituții, organizații, ONG-uri: Sindicatul Filarmonicii, Alternativa Civică, oameni ai Bisericii și ai cultelor religioase, sindicate Blocul Naţional Sindical etc. S-au adunat, până ieri, 1.100 de semnături din care 250 online. Petiţia va fi depusă la Primărie.
Simona Butaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!