ARAD. Deţin funcţii grele în judeţ, administrează sume uriaşe, îşi dau semnătura pe documente de plată de zeci, sute de milioane de lei. Dar am vrut să vedem cum se descurcă fiecare în parte. Aşa că am luat la puricat declaraţiile de avere ale preşedintelui Consiliului Judeţean Arad (CJA), Nicolae Ioţcu, şi ale vicepreşedinţilor Adrian Ţolea şi Romulus Guţu. Dacă unii dintre ei o duc binişor, altul nu are nimic, decât datorii. Dar să începem cu începutul: Nicolae Petru Ioţcu, preşedintele CJA, este în fruntea judeţului la al doilea mandat. În ceea ce priveşte terenurile acestuia, în declaraţia de avere are trecut un teren agricol de aproape jumătate de hectar la Săvârşin, 1.000 de metri pătraţi de intravilan în Vladimirescu şi o cotă din terenul aferent unei clădiri în care deţine un apartament. Că tot veni vorba de locuinţe, Ioţcu are un apartament de 217 metri pătraţi în Arad şi o casă de 366 de metri pătraţi în Vladimirescu, ambele în coproprietate cu soţia lui. În ceea ce priveşte conturile bancare, are o listă lungă ce cuprinde nu mai puţin de 14 conturi. Cele mai mari sunt deschise la Raiffeisen (depozit de investiţii de peste 62.000 de euro), Banca Comercială Română (peste 54.000 de euro într-un depozit) şi la Piraeus Bank (peste 51.000 de euro într-un depozit).
În plus, preşedintele CJA a dat un împrumut de 15.000 de euro unei persoane. Cu toate acestea, Nicolae Ioţcu are şi două credite, unul în valoare de 89.000 de euro, scadent în anul 2018, şi altul în valoare de 44.870 de lei, scadent în 2016. Salariul anual încasat de preşedintele CJA este de 55.404 lei, dar la acesta se adaugă peste 5.000 de euro şi aproape 19.000 de lei care sunt încasaţi de familia Ioţcu anual din dobânzi bancare.
Binişor şi la Ţolea
Nici Adrian Florin Ţolea, vicepreşedintele CJA, nu o duce tocmai rău. Potrivit declaraţiei de avere, acesta are două terenuri intravilane, unul la Arăneag şi altul la Livada, un apartament în Arad şi două case la Livada şi la Arăneag. Trebuie precizat că, potrivit declaraţiei de avere, ambele case, atât cea de vacanţă de la Arăneag, cât şi cea de locuit (cu o suprafaţă de 220 de metri pătraţi) din Livada sunt încă în construcţie. Ţolea are şi două autoturisme, o Dacia Logan şi un VW Sharan, al doilea fiind achiziţionat prin credit. Dar vicepreşedintele CJA are şi două credite destul de consistente: unul de aproape 130.000 de lei, primit de la o persoană fizică, şi altul de 33.500 de euro, luat de la Banca Transilvania. Totuşi, Ţolea a bifat pe declaraţia de avere şi o donaţie primită de soţia lui, o donaţie de peste 63.000 de lei. Vicepreşedintele CJA are un venit anual de peste 49.000 de lei din salariul primit de la instituţia la care lucrează, în timp ce soţia lui are două salarii care însumează 14.000 de lei pe an.
Guţu zice că e sărac
Al doilea vicepreşedintele al CJA, Romulus Remus Guţu, spune printre rânduri în declaraţia de avere că este… sărac. Guţu are un teren intravilan de 1.000 de metri pătraţi în Ususău şi… cam atât. Nu are casă, nu are maşină, nu are active financiare şi nici alte bunuri. În schimb, Guţu scrie în declaraţia de avere că l-a împrumutat pe deputatul Ion Şcheau cu suma de 9.900 de dolari. Vicepreşedintele CJA mai arată că a luat în 2013 un credit de 40.000 de lei de la CEC, bani pe care trebuie să îi restituie până în 2016. În schimb, în ceea ce priveşte darurile, Guţu este campionul absolut. Acesta arată în declaraţia de avere că a primit ca dar de nuntă nici mai mult, nici mai puţin decât 80.000 de euro. În ceea ce priveşte salariul încasat de la CJA, vicepreşedintele primeşte 49.416 lei pe an, în timp ce soţia lui aduce în casă aproape 13.000 de lei pe an.
Documente publice
Potrivit legii, toţi cei aleşi într-o funcţie publică sunt obligaţi să îşi afişeze declaraţiile de avere. Acestea sunt documente publice care pot fi consultate de către oricare cetăţean interesat de averile celor aleşi în fruntea instituţiilor publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!