El susţine că angajatorii importă forţă de muncă din ţări non-europene care acceptă salarii de 500 – 600 de euro, însă jumătate dintre aceştia pleacă în Occident la scurt timp.
Marinel Henteş a declarat joi, pentru AGERPRES, că, deşi arădenii se prezintă pentru a ocupa diferite posturi vacante ale companiilor, aceştia sunt respinşi în număr mare.
“Din punctul meu de vedere, este o discriminare la adresa muncitorilor români, atâta timp cât firmele îşi doresc cu precădere să importe forţă de muncă în detrimentul angajării românilor, singurul motiv fiind diferenţa de salarii. Pe străini îi plătesc cu 500 – 600 de euro pe lună, iar muncitorii calificaţi români în mod clar nu mai lucrează pentru aceşti bani. Companiile, ca să aducă străini, trebuie să anunţe la AJOFM locurile de muncă vacante, iar noi le trimitem români, dar în proporţie de 98% sunt respinşi pe motiv că nu corespund postului. În schimb, companiile angajează oameni din ţări precum Bangladesh, Pakistan ori Sri Lanka, care nu ştim cât de calificaţi sunt”, a spus Henteş.
El a subliniat că, deşi companiile “insistă să angajeze străini”, acestea se plâng de faptul că mulţi dintre ei renunţă la posturi în scurt timp şi pleacă din ţară în vestul Europei.
“Estimăm că jumătate dintre ei pleacă din ţară, dar ceilalţi au venit tot cu gândul de a pleca în Vest, însă aşteaptă momentul oportun”, a declarat şeful AFOFM Arad.
Marinel Henteş consideră că unele firme care importă forţă de muncă “ar putea avea alte interese, pentru că, de fapt, nu folosesc muncitorii aduşi din ţările non-europene, ci sunt intermediari”.
“Ca presupunere, vă spun că multe dintre firmele care importă forţă de muncă sunt, de fapt, doar intermediari care ar putea să întreţină migraţia ilegală spre vestul Europei, iar de aici consecinţele pe care le ştim, cum ar fi respingerea integrării României în Spaţiul Schengen”, a declarat Henteş.
La AJOFM Arad sunt listate, joi, 1.381 de posturi vacante puse la dispoziţie de 250 de angajatori, însă directorul instituţiei atrage atenţia că multe dintre aceste posturi sunt declarate vacante de mai multe ori într-un an, pentru că rămân libere după ce străinii angajaţi renunţă la ele. Majoritatea posturilor sunt disponibile în industria automotive, construcţii sau transporturi.
În luna ianuarie, directorul AJOFM Arad anunţa că numărul cererilor de import de forţă de muncă depuse de agenţii economici a crescut de zece ori în ultimul an.
“Dacă în urmă cu doi – trei ani importul de forţă de muncă era destul de modest, acum numărul cererilor către noi, care ulterior vor ajunge la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a multiplicat foarte mult. Am ajuns la şapte până la zece cereri pe zi de la agenţii economici. În urmă cu doar un an, aveam două sau trei cereri pe săptămână”, spunea atunci Marinel Henteş.
AJOFM Arad nu are date cu privire la numărul total al străinilor angajaţi în judeţ, dar, în luna mai, conducerea Consiliului Judeţean Arad estima că doar din Sri Lanka sunt peste 3.000. Alături de aceştia muncesc în judeţ vietnamezi, pakistanezi, indieni şi bengalezi.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XToata stima pentru domnul Hentes,spune adevarul !!!
-
Din pacate, deputatii aradeni (dar si ceilalti !), se complac in aceasta situatie si, ca de obicei, nu misca nimic in favoarea romanilor.
Nu mai dati vize pt necalificati, faceti doar in zonele esentiale si calificate si ati rezolvat problema, cum anglia o face , nu vad de ce nu poate si romania? Palmasi avem in tara nu tre sa fie din sri lanka, din sri lanka sa vina un doctor, ca e primit cu bratele deschise.
Intrarea Romaniei in UE a insemnat mobilitatea libera, dar numai pentru cetatenii UE. Deci, lor deputati aradeni, veniti cu o propunere legislativa de a interzice angajarea cetatenilor din afara UE. Altfel, romanii vor sta pe tusa, in propria lor tara.
Nu avem date despre fenomen,mergem pe estimari,dar tragem concluzii se pare aiurea . Consiliul judetean este de mare ajutor,ca si in alte imprejurari,la sifonarea de ban public. De ce nu fac propuneri legislative pentru a stopa fenomenul,daca el exista si e prezentat ca atare ? Poate ca sunt o instituitie parazit a statului,care,in acest domeniu,se complace sa ia salarii imparatesti,luna de luna.
-
Statul este o institutie parazit.
Publicati doar anumite comentarii?
Asta e libertatea presei?
Dezamagitor Aradon! Rușinica!
Dar vreti sa va citească lumea
-
Buna dimineata Brain… Fenomenul exista deja de cativa ani, asa i in democratie. Mai nou… Poti scrie orice dar se publica doar comentariile pro sistem.
Da, mentalitatea politicienilor care au ruinat țara, datorită cărora suntem așa de bine văzuți-
Lăsați că aduc din Sri Lanka, India s.a. care habar nu au engleza. Comunici cu ei prin semne, eu daca plec Intr o țară străină să mă angajez îmi cer aia limba macar începător sa o cunosc.
-
Hai serios!? E plin de romani in Italia, Spania si Germania care habar nu au nici o boaba de limba straina.
Am fost abuzat si agresat psihic și fizic de patron, cui ma pot plange?în urma bătăilor am.ramas cu sechele
Comisioane…. Firme, fabrici etc
Mai multe controale…