Chemaţi la sesiunea parlamentară extraordinară a Parlamentului, sub pretextul prezentării raportului premierului asupra celor discutate la Consiliul European, parlamentarii arădeni ai puterii şi ai opoziţiei au fost martorii unui veritabil tsunami politic. Majoritatea care sprijină guvernul USL a venit pregătită să aplice PDL-ului lovituri năucitoare : validarea conducerilor TVR şi radioului, fără niciun reprezentant al PDL ; schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu ; înlocuirea lui Vasile Blaga şi a Robertei Anastase de la şefia celor două Camere, cu Crin Antonescu, respectiv Valeriu Zgonea. În ciuda protestelor şi argumentelor celor de la PDL, toate „ţintele” au fost doborâte. Aleşii PDL Arad susţin la unison că asistăm la o lovitură de stat şi speră ca deciziile să fie infirmate de către Curtea Constituţională, care a fost sesizată. Îşi mai pun nădejdea şi în organismele europene, sesizate atât de către Curtea Constituţională, cât şi de către grupul PPE din Parlamentul European, care a urmărit în direct, prin intermediul europarlamentarului Cristian Preda, tot „filmul” evenimentelor. Arădenii puterii spun că totul a decurs conform legii, pe baza armelor puse la dispoziţie exact de către PDL, pe când era la putere. O singură abţinere, conformă cu poziţia grupului său parlamentar, deputatul UDMR Farago Peter.
Mihai Calimente- deputat, PNL
„Când au avut puterea, au schimbat tot ce au vrut, spunând că majoritatea are acest drept. Noi facem la fel, cu diferenţa că schimbările făcute de noi se justifică prin încălcări grave ale legilor şi regulamentelor de către cei vizaţi, pe când ei le-au făcut doar pentru a deţine controlul absolut. Traian Băsescu şi PDL au acaparat toate instituţiile statului şi vor să le controleze în continuare , pentru a nu putea fi traşi la răspundere pentru ce au făcut”.
Ovidiu Marian, senator, PNL
„Până acum două luni, PDL susţinea că Parlamentul este suveran, aşa că nu văd de ce ar susţine acum contrariul. Legile le face Parlamentul, nu Curtea Constituţională, nici Avocatul Poporului, care sunt organe numite politic, nu alese. Nimic nou sub soare”.
Traian Igaş, senator- PDL
„Ce se întâmplă acum în România nu s-a mai întâmplat niciodată în cei 22 de ani scurşi de la revoluţie. USL nu respectă legile din România, nu respectă Constituţia, nu respectă instituţiile statului. Niciun guvern de până acum nu şi-a permis să calce în picioare statul de drept, fără un dram de responsabilitate. Este un atentat grav la democraţie, o tentativă de lovitură de stat, iar noi vom sesiza toate organismele competente”.
Iustin Cionca, deputat, PDL
„Majoritatea parlamentară are dreptul să ia decizii, poate chiar să schimbe Regulamentele, însă strict în conformitate cu prevederile constituţionale. Atâta timp cât acestea nu au fost modificate, respectarea lor este obligatorie. Schimbarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului altfel decât la solicitarea grupurilor parlamentare care i-au propus încalcă Regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi decizia Curţii Constituţionale. Este evident că se urmăreşte, în principal, suspendarea Preşedintelui României”.
Farago Peter, deputat-UDMR
„Am decis să ne abţinem de la votul privind revocarea Avocatului Poporului. În ce priveşte schimbarea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, hotărârea Curţii Constituţionale prevede că aceasta se poate face doar la cererea grupurilor parlamentare respective”.
Plângere fără motiv
Judecătorii Curţii Constituţionale s-au plâns Preşedinţiei şi organismelor europene, dar Ponta şi USL au precizat că nimeni nu vrea să-i schimbe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!