Peste 20.500 de saci galbeni, distribuţi gratuit pe săptămână, şi peste 80.000 pe lună. Peste 150 de tone de deşeuri reciclabile adunate pe lună şi toţi locuitorii Aradului domiciliaţi la case cuprinşi în program. Acesta este bilanţul societăţii SC Polaris M Holding la 14 luni după demararea campaniei Sacul galben, campanie ce vizează reciclarea selectivă a gunoiului în municipiu. Totul a început, potrivit anunţului făcut de societatea care colectează gunoiul din municipiu, cu o campanie de conştientizare a populației Aradului privind necesitatea colectării selective a gunoiului menajer municipal, până în prezent ajungându-se la un procent de 80% de saci galbeni umpluţi cu gunoi conform inscripţiei de pe aceştia. Din martie 2012, de când a început efectiv distribuirea sacilor galbeni pentru gunoiul reciclabil arădenilor de la case şi până acum, tot mai mulţi locuitori au înţeles să treacă la selectarea gunoiului pe care îl produc.
Procentul anti
Potrivit informării primite de SC Polaris M Holding, însă, un procent de „20% dintre arădenii implicaţi în campania <Sacul galben> înțeleg încă să umple sacul primit gratuit cu alte tipuri de deşeuri decât cele inscripţionate pe sac, precum rumeguş, moloz, ţesuturi vegetale etc., fapt ce îngreunează activitatea societăţii noastre de colectare selectivă a deşeurilor”.
În faţa acestei situaţii neplăcute, societatea a decis să ia măsuri şi a precizat că de acum înainte „angajaţii societăţii nu vor mai ridica sacii galbeni în care s-au adunat alte tipuri de deşeuri decât cele vegetale, pentru a nu crea un scurt circuit în activitatea de colectare şi transport selectiv al deşeurilor municipale”. Arădenii sunt rugaţi, totodată, să folosească sacii galbeni în scopul în care au fost creaţi, să opteze pentru acest tip de colectare, „plângerile pentru neridicarea sacilor galbeni neconformi nefiind onorate de către firmă”.
Reprezentanţii Polaris a decis, totodată, să le mulţumească arădenilor care au înţeles din start necesitatea colectării selective a deşeurilor şi au indicat faptul că speră că aceştia să fie un exemplu pozitiv şi pentru ceilalţi locuitori ai municipiului, care nu au trecut încă la selectarea deşeurilor.
Cum se folosesc sacii galbeni
În sacii galbeni, imprimaţi cu desenul produselor ce urmează a fi colectate, cetăţenii Aradului care domiciliază în cartierele de case pot depozita deşeurile reciclabile precum hârtie, carton, ambalaje de plastic, P.E.T., doze de aluminiu, deşeuri din plastic, tetrapak etc. La fiecare colectare, arădenii vor primi, gratuit, de la SC Polaris M Holding, alţi saci galbeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!