SELEUŞ. Un necaz nu vine niciodată singur. Acest proverb se aplică perfect locuitorilor din Seleuş şi Moroda. Cele două sate, împreună cu Gurahonţ şi Bonţeşti, au fost băgate în carantină de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin semnătura lui Raed Arafat. Numai că, ţinând cont de specificul zonei, s-a stabilit că producătorii de legume din Seleuş şi Moroda (aici vorbim de majoritatea locuitorilor celor două sate) vor putea să îşi comercializeze produsele în pieţele din tot judeţul. Numai că actul respectiv nu i-a înduplecat pe şefii pieţelor din Arad, care au decis să le interzică accesul în pieţe producătorilor agricoli din „bazinul legumicol” al judeţului, spun seleuşenii. „De vândut la şosea, cum se făcea până acum, nu mai poate fi vorba. Cu acest coronavirus, ne-a fost interzis să ne vindem produsele, să nu se oprească oamenii care trec pe aici şi să răspândească virusul mai departe”, ne-a declarat, spăşit, unul dintre producătorii de legume din Seleuş. Acesta a mai adăugat că „sperăm să putem să ne vindem produsele la en-gros”. Un alt seleuşean a declarat că „produsele perisabile vor fi, cel mai probabil, trecute la pierderi. Şi au fost deja recoltate cantităţi mari de legume şi pepeni înainte să fim carantinaţi, care se vor strica”.
Muma e ciumă?
După cum am precizat deja, în baza unor certificate de producători eliberate de primăria din Seleuş, locuitorii din Seleuş şi Moroda au dreptul să părăseacă localităţile carantinate şi să meargă la pieţe, să îşi valorifice produsele. Totodată, mai au nevoie de o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că producătorii nu prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2. Oamenii, de bună credinţă, şi-au rezolvat documentele şi s-au îndreptat către pieţele din Arad. Numai că aici li s-a trântit uşa în nas de către şefii pieţelor, spun seleuşenii. Acest lucru a fost anunţat inclusiv de primarul Seleuşului, Cristian Branc, care a anunţat faptul că „mai mulţi comercianţi din Seleuş şi Moroda au întâmpinat serioase probleme atunci când au ajuns la anumite pieţe din Arad sau Timişoara. Oamenii nu au fost lăsaţi să intre pentru a putea să-şi vândă produsele. Avem de-a face cu un abuz din partea angajaţilor pieţelor, iar eu unul nu voi sta cu mâinile în sân. Îi rog pe producătorii din Seleuş și Moroda, care vor să meargă în pieţele din alte localităţi, să treacă pe la sediul Primăriei pentru a primi ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență în care se specifică faptul că nu pot fi opriţi să îşi valorifice produsele. Dacă totuşi acest lucru se mai repetă, îi rog să ia numele celor care îi opresc să intre în pieţe, iar eu şi cu un avocat ne vom ocupa personal pentru ca oamenilor să li se facă dreptate. Nu îi va costa nimic, eu unul voi face demersurile necesare pentru a le veni în sprijin”.
Doar pe lege
De cealaltă parte, Stelian Nistor, directorul Târguri, Oboare, Pieţe SA, spune că nici nu se pune problema ca locuitorii din Seleuş şi Moroda să li se fi interzis accesul în pieţe. „Nu este adevărat aşa ceva. Producătorii din Seleuş şi Moroda pot să îşi vândă legumele în pieţele din municipiu, dacă prezintă documentele pe care le cere legea. În schimb, este adevărat se măsoară temperatura oamenilor, indiferent că sunt vânzători sau clienţi. Iar cei care au o temperatură de peste 37,3 grade Celsius nu sunt lăsaţi să intre în pieţe şi sunt îndrumaţi către medicii de familie. Dar atât, nu ne depăşim atribuţiile. Nu se pune problema să nu îi lăsăm pe unii producători să îşi vândă marfa în pieţe doar că sunt din Seleuş sau Moroda”, a spus Nistor.
Un exemplu
Stelian Nistor a vorbit şi despre un caz concret, în care o producătoare din Seleuş care vindea în Piaţa Mioriţa avea temperatură şi a fost trimisă acasă. „Doamna avea temperatură. Personal m-am dus la piaţă, am chemat-o afară din hală şi am rugat-o să părăseacă piaţa şi să meargă la medic. Mai ales că ştiam că provine dintr-o familie în care a fost semnalat un caz de Covid-19. Poate că de acolo, de la acest caz, s-a iscat şi această neînţelegere privind producătorii de legume din Seleuş şi Moroda”, ne-a explicat directorul TOP.
Trimite articolul
Xera cam stuida situatia: carantina, dar la piatz sa vinzi poti….
Pai si daca avea febra ce ati fi vrut?????? Ca norocu pentru bietii cumparatori ca a avut macar un simpotm de alarma.
Sa o lase sa vanda sa dea virusul mai departe? Mergi la copii acasa cu produsele, cine ar fi avut curajul sa mai cumpere de la ei?
Doar in Romania e permis asa ceva, infectatii sa iti vanda produse si tot ei fac scandal ( unii).
Tare-mi este ca povestea e si mai incalcita:
De fapt, cumparatorii cu ridicata(en gros) nu mai cumpara de la seleuseni, partial de frica Covid 19, partial ca un razboi concurential.
Orice seleusean sanatos, poate cumpara marfa de la concetatenii lui bolnavi -nici nu-l poti acuza, e omenie/omeneste. Toti vor sa faca bani.
In timpuri bune, inclusiv pe “marginea drumului” preturile in limita localitatii Seleus erau substantial mai mari decat in pietele din Arad, verificat cu propriul buzunar.Probabil aceleasi preturi relativ mari le incercau si la vanzarea cu ridicata.
Acum, totul s-a intors impotriva lor.
Dpdv economic si sanitar, nu e bine nicicum!
Asta se vrea, asta s-a urmarit….sa cumparam din supermarket marfa adusa din afara iar taranul roman care a muncit , a cheltuit si din asta traieste, este calcat in picioare…..Seleusenii cresc legumele in solarii, deci bio…, marfa din magazine este calitativa???Desteapta-te romane !!!
S a gandit cineva la faptul că este posibil să le cumpărăm marfa din supermarketuri tot noi fără să știm de unde este dar la un preț mult mai mare? Credeti ca nu se profita de ocazie ca supermarketurile sa o achiziționeze de la ei la preturi de nimic? Poate asta se și vrea?