Premieră în administraţia locală din România: Tribunalul Arad a decis autodizolvarea consiliului local din Seleuş, după ce, din luna martie a anului curent, nu a mai fost ţinută nici măcar o şedinţă de consiliu. Motivul? Dintre cei 12 consilieri, şase trăgeau cu puterea, iar ceilalţi făceau opoziţie. Niciun proiect nu a mai trecut de votul aleşilor timp de câteva luni. Cei şase consilieri PNL au luat o măsură drastică: nu s-au mai prezentat la şedinţe, aşa că nu a mai putut fi întrunit cvorumul necesar pentru votarea proiectelor de hotărâri.
În ultimă instanţă, primarul localităţii a realizat un referendum şi a adunat mii de voturi de la cetăţeni care doreau dizolvarea consiliului local. Toată documentaţia a fost trimisă la Prefectură, dar decizia a fost amânată luni întregi. Deşi documentaţia a fost depusă în luna aprilie, un răspuns la cererea de dizolvare a consiliului local nu a fost dat încă.
În luna iunie, însă, primarul s-a hotărât: a deschis un proces în care cerea autodizolvarea consiliului local. Tribunalul a întins procesul pe câteva luni, dar, într-un final, a venit cu sentinţa (de primă instanţă): în baza legislaţiei administraţiei locale, consiliul local Seleuş se autodizolvă.
„Deşi s-a cam tergiversat acest caz, sentinţa arată că justiţia respectă legea, fapt care mă bucură. Faptul că cei şase consilieri, dintre care patru mi-au fost contracandidaţi la alegeri, nu au votat absolut niciun proiect de hotărâre a blocat total dezvoltarea comunei. Sunt conştient că de la această sentinţă a instanţei şi până la alegeri parţiale este cale lungă, dar măcar avem un punct de plecare. Singurii care au avut de suferit de pe urma neînţelegerii dintre consilieri au fost locuitorii, deoarece nu am putut să facem nimic pentru localităţile aparţinătoare comunei Seleuş”, a declarat primarul Cristian Branc.
Prefectul mai aşteaptă
„Încă nu ne pregătim de alegeri în Seleuş, până nu vor fi epuizate toate căile de atac în justiţie. Şi, oricum, dacă instanţele vor decide menţinerea deciziei, mai există drum lung până la alegeri. Decizia va trebui trimisă conducerii centrale care va trebuie să emită o hotărâre de Guvern, urmând ca, abia după aceea să se poată vorbi de alegeri”, a declarat prefectul Aradului, Călin Bibarţ.
Fac recurs?
Se pare că cei şase consilieri locali din opoziţie nu sunt de acord cu decizia instanţei arădene şi vor merge mai departe, la Curtea de Apel Timişoara, unde speră ca decizia să le fie favorabilă, respectiv să fie anulată dizolvarea consiliului local. „Chiar dacă au atacat, voi merge mai departe cu procesul”, a spus Cristian Branc.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!