ARAD. Deficitul cronic de micronutrienți – calciu, iod, fier, vitamine etc, este cauza așa numitei „foame ascunsă”, un efect al alimentației inadecvate. Deputatul USR Arad, Adrian Wiener, susține în acest sens un proiect prin care se dorește introducerea unui sistem european optimizat privind valorile nutritive din alimente, un așa-numit „semafor” al alimentelor.
„A mânca suficient din punct de vedere caloric nu este suficient pentru o viață sănătoasă. Aportul de proteine de calitate, acizi grași esențiali, oligoelemente, fibre alimentare precum și evitarea excesului de sare, zahăr și grăsimi animale sunt esențiale pentru a preveni numeroase boli. În fapt, riscul nutrițional este cel mai mare risc la adresa sănătății publice după riscul infecțios actual. Alimentația defectivă este responsabilă de boli cardiovasculare și dismetabolice, boli neoplazice (cancere), obezitate. Adeseori, categoriile vulnerabile din punct de vedere social sau financiar sunt cele mai afectate de riscul nutrițional, atât la adulți cât și la copii”, explică deputatul Wiener.
În acest context, deputatul specifică:
„Europa are nevoie de un nou sistem de etichetare nutrițională, un sistem vizual, bazat pe structură cromatică, ușor de interpretat; un sistem care să informeze direct și în mod accesibil consumatorul – indiferent de nivelul de educație – asupra calității nutriționale a alimentelor pe care le cumpără. Un astfel de sistem – Nutriscore – a fost implementat, pe bază voluntară, în Spania, Belgia, Franța, Germania, Olanda și Luxemburg. Se bazează pe semaforizarea cromatică a alimentelor în funcție de conținutul de fibre alimentare, de fructe, legume sau proteine – ca scor pozitiv- și pe conținutul de grăsimi saturate, sare sau zahăr – ca scor negativ; scorul final obținut asociază produsului o anumită culoare – de la verde închis (produsele care aduc beneficii sănătății) la roșu (produsele care impactează negativ sănătatea consumatorului)”.
Informare onestă
Un astfel de sistem ar urma să ofere o informare onestă a consumatorului și, așa cum arată Wiener, îi va da consumatorului puterea reală de a alege informat.
„Actualul sistem de etichetare nutrițională mai degrabă dezinformează prin diluarea informațiilor într-o succesiune densă de cifre și denumiri care nu au semnificație pentru majoritatea consumatorilor. Unul dintre obiectivele mele ca parlamentar este ca România să implementeze, pe bază voluntară inițial, sistemul Nutriscore. Ulterior vom susține demersul de schimbare a Directivei Europene de etichetare și introducerea acestui sistem (chiar optimizat) obligatoriu pentru piața alimentară a Uniunii”, mai spune dr. Wiener.
Trimite articolul
XSi peste cati ani se va implementa si in Romania? poate 100 ani??
La cat de greu ne miscam noi romanii..
Trebuia de mult sa avem si noi aceasta semnalizare la raft