Complexul Muzeal Arad şi Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului/ Institutul Yad Vashem (Israel), cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Arad, Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad și al Comunității Evreilor din Arad, organizează seminarul pentru profesorii din județul Arad: „Predarea problematicii Holocaustului în școlile din România”, eveniment, care va avea loc în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară, joi, 19 mai, de la ora 13.00.
Prezintă: prof. dr. Simona Stiger, inspector de specialitate la I.Ş.J. Arad; Invitat: ing. Ionel Schlesinger, Comunitatea Evreilor din Arad.
La eveniment va conferenția doamna dr. Chava Baruch, educator în cadrul Departamentului pentru Europa Centrală a Școlii Internaționale pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem (Israel).
„Dr. Chava Baruch, născută în Ungaria, a emigrat în Israel în anul 1964. A urmat cursurile de istorie ale Universității din Tel Aviv și Universității Evreiești din Ierusalim, cercetarea științifică fiind focusată pe problema Comunităților evreiești neologe din Budapesta în perioada 1941-1943, respectiv cea a Ghetoului evreiesc din anul 1944. În cadrul Școlii Internaționale pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem (Israel), Dr. Chava Baruch coordonează seminariile pentru profesorii din România, Ungaria, Croația, Serbia, Slovacia, Cehia și Albania”, ne-a informat Adelina Stoenescu, muzeograf la Complexul Muzeal Arad, coordonatorul semniarului.
Seminarul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
Preşedinţia României
România a preluat la data de 8 martie 2016 președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la sediul Ambasadei României de la Berlin. România va exercita această înaltă responsabilitate în perioada martie 2016 – martie 2017, funcţia de preşedinte urmând a fi exercitată de ambasadorul Mihnea Constantinescu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Preluarea președinției Alianței reflectă angajamentul puternic al României față de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe și antisemite. Prioritățile președinției române a IHRA sunt: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației și promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului. Cele trei priorități ale președinției române susțin obiectivele fundamentale ale IHRA – memorie, educație și cercetare a Holocaustului – contribuind astfel la soliditatea misiunii organizației. Pe durata preşedinţiei, România va urmări susţinut activităţile privind memoria, educația și cercetarea Holocaustului; conștientizarea la nivelul societății românești, în special în rândul noilor generații, a unui capitol tragic al istoriei naționale și asumarea acestuia; creșterea interesului tinerilor cercetători pentru cercetarea Holocaustului; crearea unei abordări mai consolidate a studierii Holocaustului la nivel universitar; consolidarea cunoaşterii acestei tematici în cadrul instituțiilor.
Programul seminarului:
1. Istoria Comunității Evreiești din Arad.
Ing. Ionel Schlesinger, Comunitatea Evreilor din Arad
2. De ce și cum trebuie predat despre Holocaust? Filosofia pedagogică a Institutului Yad Vashem.
Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem
3. Abordarea pedagogică a predării Holocaustului, în conformitate cu vârsta elevilor. (atelier)
Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem
4. Aspecte pedagogice privind vizitele la locurile memoriale ale Holocaustului.
Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem
5. A doua generație a Holocaustului.
Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem
6.Donații și donatori – Colecția Comunitatea Evreilor din Arad a Complexului Muzeal Arad. Promovarea patrimoniului cultural prin proiecte de pedagogie muzeală.
Dr. Adelina Stoenescu, Complexul Muzeal Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!