Cunoscutul profesor sebişan Octavian Ana a publicat, de curând, o carte „de inimă” dedicată poeţilor din această zonă, de pe Crişul Alb. „Un râu încărcat de istorie – cum spune autorul – ce-şi are izvorul în Munţii Apuseni, străbătând judeţele Hunedoara şi Arad prin depresiunile Brad, Gurahonţ, Zărand, Dealurile de Vest, Câmpia de Vest…”
Profesorul de filosofie Octavian Ana ne propune să-i cunoaştem pe aceşti creatori de poezie care s-au născut pe aceste meleaguri, să aflăm de unde vin, cum s-au afirmat, ce au scris şi (în multe cazuri) cum au fost receptaţi. Pentru că, aşa cum mai spunea la ore: „De Hegel nu te poţi apropia ca de o baracă cu biscuiţi”, ne oferă şi o miniselecţie din versurile lor, ca să-i înţelegem mai bine.
„Cunoscându-i, citindu-i şi recitindu-i de fiecare dată mi se face a sărbătoare cu sfinte aduceri-aminte şi bucuria înlăcrimată a frumuseţii lor de spirit” – spune Octavian Ana. Am avut şi eu privilegiul de-ai şti pe toţi, poeţi şi cărturari de o sensibilitate aparte: Dan Damaschin, pseudonim al lui Dasmaschin Hărdăuţ (născut la Prunişor), Ilie Măduţa (din Dezna), Mihai Ruja (Buteni), Ştefan Doncea (Sebiş), Vasile Oarcea (Rădeşti), Lavinia Betea (Băneşti), Ion Tăbîrcă (Gurahonţ), Dan Popa (Buteni), Ovidiu Someşan (Buteni), Carolina Ilica (Vidra), Mihai Beniuc (Sebiş), Traian Oancea (Aldeşti), Mihail Gănescu (Ineu), Mihai Traianu (Socodor).
Cartea „Poeţi de pe Crişul Alb” – după cum spune autorul – „nu este o exegeză, deşi cuprinde o anume structură, cu repere biografice şi referiri critice ş.a., ci mai degrabă se vrea o «pledoarie» sui-generis pentru cultură, o «ofertă» pentru poezie, a unor creatori de pe Crişul Alb, într-o perioadă prin excelenţă mercantilă, când se citeşte, din păcate, tot mai puţin şi se «vorbeşte» de-atâtea ori fără rost – tot mai mult”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!