ARAD. În aceste zile, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989 va apărea o nouă carte dedicată evenimentelor din decembrie 1989, cu importante conexiuni arădene. Un grup de ofiţeri arădeni – col. (r.) Alexandru I. Chiș, gen. mr. (r) Vasile I. Heredea şi col. (r.) Horea Gana –, împreună cu publicistul arădean Emil Șimăndan, publică o nouă carte, pornind de la „Jurnalul de luptă” al celor două batalioane din cadrul UM 01380 din Cetatea Arad, batalioane cărora gen. col. Vasile Milea, în calitate de Ministru al Apărării Naţionale, le-a ordonat în data de 17 decembrie 1989 să se deplaseze la Timişoara şi să intre sub comanda Diviziei 18 Mecanizate din acest oraş.
Este o carte cu un mare impact emoţional, întrucât se referă la evenimentele tragice din noaptea de 17 decembrie 1989 de la Timişoara. A fost o noapte pe care unii istorici au numit-o „Epopeea tancurilor de pe Girocului” şi a zădărniciei de către o subunitate a celor două batalioane arădene dislocate la Timişoara a unui ordin aberant, de atacare cu grenade ofensive a Catedralei Mitropolitane în care s-ar fi ascuns un grup de „terorişti”! Spre cinstea lor, comandanţii şi militarii arădeni, nu au executat acel ordin pe care l-au primit şi nu au atacat impozantul locaş sfânt pentru timişoreni şi bănăţeni, precum şi pentru întreaga ţară.
Cu toate acţiunile de zădărnicie în acea noapte de 17 decembrie 1989, în acţiunile de despresurare a tancurilor blocate pe Calea Girocului au rezultat 10 morţi şi 25 răniţi, iar la Catedrală şi în zona adiacentă au rezultat 12 morţi şi 34 de răniţi (Bib. „Istoria loviturilor de stat din România” de Alex Mihai Stoenescu, vol.4, partea I, pag. 594-595 şi pag. 598).
Volumul „Batalioane arădene la Timișoara” se află sub tipar şi va apărea până la 20 decembrie a.c.
„Infern în România”
Amintim că acelaşi grup de autori a mai publicat în anul 2011, la Editura „Gutenberg Univers”, masivul volum de 426 de pagini, întitulat „Infern în România” dedicat modului în care presa occidentală şi din răsărit au relatat despre Revoluţia Română din Decembrie 1989, traducerile fiind făcute din limba italiană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!