Arad. E momentul să fim revoluţionari? Dacă nu acum, atunci când, ar spune unii dintre noi. E oricum un moment de care a profitat un grup de arădeni. E o stare de fapt simţită de mulţi dintre românii care au votat la alegerile prezidenţiale (căci despre acest fapt vorbim) care ar putea să fie de bun augur şi pentru Arad în altă luptă decât cea electorală (şi de scurtă durată). Nu există nici o garanţie, dar e posibil ca cineva sau ceva să-i scoată în sfârşit şi pe arădeni din starea lor de amorţeală continuă. Nu pariem defel pe aşa ceva, dar subiectul s-ar putea să fie, în sfârşit, provocator chiar şi pentru arădeni. E vorba de Cetatea Aradului şi de lupta pentru redobândirea ei. La ce stadiu s-a ajuns? Din perspectiva oficială, într-un punct mort: decedat şi îngropat. Din pespectiva unor arădeni de bine, s-a ajuns însă la momentul sensibilizării celor care ar putea face ceva în domeniu, dar nu o fac din varii (uneori ruşinoase, alteori doar financiare sau de calculele matematice stricte) motive. Care e modalitatea de a-i trezi pe cei care decid?
În aceste zile circulă în mediul on-line (cel care ar trebui să fie luat mai în serios după evenimentele de duminică, nu-i aşa?) o petiţie pe care arădeni vor să o adreseze Ministerului Apărării Naţionale, Guvernului României şi Primăriei Arad. Petiţia este o cerere simplă pentru reconversia civilă a Aradului care este intitulată chiar aşa: „Dorim reconversia civilă a Aradului!”. Mesajul este clar: „Susţine şi tu reintegrarea Cetăţii Aradului în circuitul civil”.
Peste 300 de voturi
Petiţia în cauză a fost lansată pe siteul avaaz.org în dimineaţa zilei de 17 noiembrie şi a adunat până acum peste 300 de voturi, dar numărul celor care şi-au pus semnătura este în continuă creştere. Promotorii acesteia speră să obţină 500 de semnături în curând. Dar pentru a fi luaţi în seamă 500 de semnături nu înseamnă nimic. Ar trebui să vorbim de ordinul a zeci de mii de arădeni, ca o astfel de dorinţă să mişte pe cineva de la centru. Dacă acest lucru se va întâmpla vreodată doar pe baza unor semnături ale oamenilor de rând. Oricum ar fi o dovadă de voinţă care ar face cinste celor care îşi doresc un astfel de rezultat.
Motivaţie
Cei care au iniţiat această petiţie „Cetatea Aradului- România” au indicat de ce este important acest fapt: „Redarea urgentă a Cetății în circuitul civil este importantă fiindcă: restaurarea Cetății costă foarte mulți bani iar acum există oportunitatea de a accesa fonduri Europene pentru reconversia civilă; cele aproximativ 90 hectare situate în mijlocul orașului, aflate acum în administrarea MAPN, redate în circuitul civil ar avea un uriaș potențial turistic, cultural, social și economic pentru Arad. Vedem exemple la Alba Iulia, Oradea, Timișoara și evident în multe alte orașe din Europa; situația actuală nu este benefică nici pentru Armată – militarii administrează un spațiu mult peste nevoile lor și amplasat necorespunzător pentru noile standarde militare; situația actuală nu este benefică nici pentru arădeni – asistăm neputincioși cum Cetatea se degradează pe zi ce trece și pierdem oportunități importante”. Nu sunt cele mai grele dintre justificări, nu sunt cele mai elaborate dintre acţiuni (încă suferim de o formă de letargie şi comoditate specifice locului), dar sunt credem noi suficiente pentru cei care ar vrea să ia atitudine.
Cei care doresc să se documenteze înainte de a semna petiţia (pe https://secure.avaaz.org/ro/petition/Guvernului_Romaniei_Ministerului_Apararii_Nationale_si_Primariei_Arad_RECONVERSIA_CIVILA_A_CETATII_ARADULUI/?sdLzIib) pot primi mai multe detalii dacă intră pe platforma civică destinată de iniţiatorii acestei cereri pentru a susţine demersul lor (www.cetatea-aradului.eu).
Ar fi interesant de precizat că deja nume cunoscute în lumea arădeană din mai multe domenii au semnat petiţia pentru Cetate şi că printre semnatari se află chiar şi străini, ultimul delarându-se ca locuind în Filipine. Tu ce faci? Vrei să vizitezi o dată pe an Cetatea, de ziua porţilor deschise sau vrei să poţi să te plimbi prin ea în fiecare zi de primăvară şi nu numai? Tu ce vise ai?
Citiți principiile noastre de moderare aici!