Propunere inedită din partea Primăriei Arad la întreţinerea spaţiilor verzi din oraş. Municipalitatea le propune arădenilor un parteneriat cu răspundere pentru spaţiile din faţa blocurilor, caselor, instituţiilor şi firmelor. Dacă vrei spaţii verzi frumoase în faţa blocurilor sau a caselor, angajaţii serviciului de specialitate din Primărie vin şi îl amenajează, dar vei răspunde de starea lui cinci ani. Totul va fi posibil, în viziunea Municipalităţii, prin semnarea convenţiei între cele două părţi: pe de o parte Primăria, ca executant al lucrării, pe de cealaltă arădeanul, instituţia sau asociaţia, ca beneficiar şi mai apoi întreţinător al spaţiului verde. Primăria nu va executa în orice condiţii, pe gratis, amenajarea spaţiului vizat, ci cu condiţia ca întreţinătorul lui să aibă grijă timp de cinci ani de acest obiectiv. În caz contrar, va plăti costurile amenajării spaţiului.
„Afacerea” intră în vigoare, însă, doar la cererea arădenilor. Rămâne de văzut câţi dintre aceştia se vor îngrămădi la porţile Primăriei să depună solicitări de „parteneriat”, în condiţiile în care aceasta nu este o obligaţie, dar creează responsabilităţi pe timp de cinci ani. Şi cum pe la noi, dacă nu e obligatoriu sau pe gratis, nu se înghesuie nimeni…
Dar haideţi să vedem care este propunerea Primăriei care se află de joi la transparenţă decizională. Scopul actului e indicat încă din primul articol: „îmbunătăţirea aspectului edilitar al municipiului şi menţinerea unui mediu civilizat de viaţă”, prin „implicarea colaterală atât a autorităţilor publice locale, cât şi a locuitorilor municipiului”. Obiectul îl regăsim tot în articolul 1: „se va da în întreţinere asociaţiilor de proprietari, instituţiile de învăţământ, altor instituţii publice, ONG-uri, societăţi comerciale, precum şi persoanele fizice spaţii verzi din municipiu (scuaruri şi spaţii verzi adiacente blocurilor de locuinţe de tip condominiu) pe baza unei convenţii, la solicitarea acestora”.
Cantitate şi devize
Tot în proiect se arată cum ar urma să funcţioneze ideea Primăriei: darea în folosinţă a spaţiilor verzi se va face prin încheierea unei convenţii pentru activităţi de întreţinere spaţii verzi, însoţită de schiţa spaţiului respectiv. Schiţa şi proiectul de amenajare, devizul cantitativ – valoric al lucrării şi realizarea amenajării vor cădea în sarcina Primăriei. În fapt, reprezentanţii Serviciului edilitar din cadrul Primăriei şi cei ai Serviciului Informare Cetăţeni vor asigura executarea lucrărilor de amenajare. Tot ei sunt cei care vor verifica de două ori pe an modalitatea în care beneficiarul care a primit spaţiul verde se ocupă de el.
Întreţinere cu riscuri
Spaţiile verzi care fac obiectul convenţiei vor fi date în întreţinere, însă beneficiarii nu vor putea schimba destinaţia acestora. Aşa cum am menţionat deja, ei riscă chiar să plătească devizul lucrării care este oferită gratis iniţial, în condiţiile în care pe parcursul celor cinci ani de convenţie nu se ocupă cum trebuie de zona verde primită în întreţinere.
Amenajarea spaţiului verde solicitat se va face, însă, în limita materialului disponibil la Primărie şi nu după solicitările beneficiarilor. Acesta din urmă va trebui să se asigure, însă, că spaţiul este întreţinut corespunzător (cosit, tuns garduri vii, udarea materialului săditor, salubrizarea spaţiului etc.).
Responsabilitate socială
Primăria îşi bazează proiectul pe implicarea activă a locuitorilor municipiului prin intermediul asociaţiilor de proprietari, precum şi a instituţiilor publice, ONG-urilor, societăţile comerciale, la întreţinerea şi menţinerea spaţiilor verzi din municipiu, în vederea eficientizării acestui sistem.
Până la finele lui martie
Cererile pentru întreţinerea spaţiului verde din faţa imobilului se pot depune în acest an la Primărie până la finele lui martie, iar de anul viitor până la finele lui februarie. E posibil ca, totuşi, astfel de cereri să vină din partea asociaţiilor gospodare, care şi-au întreţinut şi până acum spaţiile verzi şi au participat la concursurile organizate pe acest subiect de Municipalitate (n.r. deşi nu cred că o obligaţie în plus le va fi pe plac), şi din partea instituţiilor publice, obişnuite să se alinieze cererilor Primăriei. Cooptarea ONG-urilor în proiect ar putea fi şi ea realizată, deşi, când vine vorba de obligaţii, nici acestea nu par să dea fuga să şi le asume. Cât despre arădeni, timpul va vorbi pentru proiectul Primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!