„Consiliul Județean Arad a semnat ultimul contract pentru construirea noului Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaș. Proiectul va fi finanțat din Programul Național de Dezvoltare Locală și reprezintă o etapă importantă a strategiei Consiliului Județean de dezvoltare a sistemului de sănătate publică din județul Arad” – a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, Iustin Cionca, preşedintele CJA. Vicepreşedintele Sergiu Bîlcea a completat: „Investiţia se ridică la 21 de milioane de lei, cu TVA inclus (75% din valoarea estimată-n.r.). Contractul a fost câştigat de asocierea Tehnodomus – S&M Expert Project. Este vorba de o clădire de 2.380 de metri pătraţi, cu o capacitate de 75 de locuri. Durata construcţiei va fi de 24 de luni, din care 6 luni sunt alocate proiectului tehnic şi 18 luni execuţiei efective. Proiectul tehnic va demara în următoarele trei luni, iar cu avize noi estimăm că în şase luni de zile să lucrăm la ridicarea construcţiei. Dorim ca în anul 2020 acest spital să fie funcţional.”
Adresabilitate în creştere
„Suntem în etapa de proiectare şi execuţie a noului Spital de Psihiatrie Căpâlnaş. Este un proiect iniţiat, promovat şi derulat de Consiliul Judeţean, pentru un spital cu o structură de 75 de paturi, cu o patologie cu tendinţă de creştere, cu adresabilitate mare şi în creştere. Noul spital va asigura spaţii adecvate desfăşurării actului medical în bune condiţii. La noi, perioada de spitalizare fiind îndelungată, sunt necesare spaţii unde să se desfăşoare activităţi complementare activităţii medicale. Deci se vor asigura spaţii atât funcţionale, cât şi de ergoterapie – care este foarte importantă în afecţiunea psihiatrică. Principalii beneficiari sunt pacienţii cu afecţiuni psihiatrice din raza administrativ-teritorială a judeţului Arad, dar nu numai. Noua clădire va asigura o perspectivă sigură de desfăşurare în bune condiţii a activităţii” – a subliniat, la rându-i, Claudia Hotăran, manager al Spitalului de Psihiatrie de la Căpâlnaş.
După opt ani…
În prezent, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș funcționează într-o clădire retrocedată, monument istoric, unde posibilitățile de recompartimentare, amenajare sau extindere sunt limitate, dacă nu chiar interzise. În actualul spital nu sunt asigurate circuitele funcționale cerute de legislația în vigoare, de aceea a fost necesară construirea unei alte clădiri. Primele demersuri pentru ridicarea unui nou spital datează din 2010, de când a fost retrocedat castelul-spital, însă până acum nu s-a găsit o sursă de finanţare. Terenul pe care se va construi noul spital a fost pus la dispoziţie de Primăria Birchiş.
Iustin Cionca: „Tehnodomus a făcut şi Spitalul TBC, are experienţă deja în acest domeniu”
Citiți principiile noastre de moderare aici!