Prezenta expoziție e închinată sărbătoririi Centenarului României, gest cu adevărat de apreciat într-un timp atât de grav, pe care țara noastră îl parcurge chiar în această perioadă. Am intrat cu drag în sala de expoziție, cunoscând deja pictura lui Liviu Leonte, o parte din tehnicile folosite, dar și nuanțele extrem de variate ale culorilor!
În centrul lucrărilor expuse (în număr de 27) se află ia românească, simbol al spiritului românesc, al viselor și dorințelor, al întregului suflet luminos al românului. Au fost alese câteva simboluri ale iilor din diferitele regiuni ale României. Toate te fac să radiezi de bucurie! Detaliile de linii și culori apropie foarte mult tablourile de realitatea iei românești. Tehnica artistică este mixtă.
Paleta coloristică vastă și rafinată se combină într-un registru special care încântă privirile și redau detaliile specifice iei românești. Interesantă este și tehnica colajului, ingenios îmbinată în registrul coloristic urmărit de autor. Costumele populare sunt finisate migălos, prin prezența foiței de aur care sugerează dragostea de frumos a poporului nostru.
Ceea ce mi s-a părut surprinzător în concepția expoziției este faptul că frânturi din iile expuse central sunt reluate în alte tablouri, iar din ele radiază mii de culori și nuanțe care par să cucerească întregul Univers. Ceea ce știm că s-a și întâmplat. Ia românească a cucerit lumea prin țesătura ei, dar și prin paleta coloristică atât de vastă!
Toate aceste lucruri domnul Liviu Leonte le exemplifică pentru români, dar și pentru iubitorii frumuseților portului popular românesc de pretutindeni!
Ca să rămână în tema expoziției, pictorul Liviu Leonte a expus și câteva tablouri cu imagini hieroglife, despre care a subliniat că sunt semne care trec, precum ia românească, peste timp, vorbind despre esența vieții omului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!