Industria arădeană pare să fi intrat încă de la începutul acestui an pe o pantă descendentă accentuată. Producția industrială scade în ritm accelerat, iar cifra de afaceri din acest sector este de asemenea în contracție. Chiar dacă momentan datele raportare fac referire doar la primele trei luni din an, semnalele date de companiile ce activează în industria arădeană sunt îngrijorătoare, contracția producției fiind de până la 30% mai mică față de anul 2019.
Un trimestru pe minus
Direcția Județeană pentru Statistică emis raportul privind primul trimestru din acest an comparativ cu primele trei luni de anul trecut. În ceea ce privesc indicii producției industriale în serie brută scăderea a început învă din septembrie 2019 – comparativ cu septembrie 2018, dar din ianuarie 2020 scăderea a fost mult mai accelerată. Astfel, în ianuarie 2020 față de ianuarie 2019 indicii producției industriale a scăzut cu 15,2%, în februarie cu 10% iar în martie scăderea a fost mult mai crâncenă. Astfel, la final de martie, producția industrială din Arad a scăzut cu mai bine de 30 de procente față de aceeași lună a anului trecut. Scăderea accentuată este dată și de faptul că de la jumătatea lunii martie România a fost în stare de urgență. Per total, după primul trimestru din acest an, indicii producției industriale au scăzut cu 19 procente față de anul trecut.
Afaceri în scădere
Pe lângă producția industrială, un alt indice evaluat de către Direcția Județeană pentru Statistică este și cifra de afaceri. Cât de puternice sunt afacerile din zona industriei din Arad? Ei bine, în acest an cifra de afaceri pe total – piața internă și piața externă a scăzut în primele două luni în medie cu 9 procente, iar colapsul a venit în luna martie. În cea de a treia lună a acestui an și primele săptămâni de pandemie, cifra de afaceri din industria arădeană a scăzut cu aproape 30 de procente față de martie 2019. În raportarea trimestrială, perioada ianuarie – martie din acest an a însemnat o scădere de 15,6% față de ianuarie – martie 2019.
Volum și valoare în industrie
Ce înseamnă cei doi indicatori economici analizați prin statistica județeană? Indicele producţiei industriale (IPI) măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial de la o perioadă la alta, acesta fiind un indice de volum. Pe de altă parte, indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie caracterizează evoluţia veniturilor totale, înregistrate în perioada respectivă, provenite atât din activităţile principale, cât şi din activităţile secundare ale întreprinderilor din eşantion. Așadar, cei doi indicatori trasează direcțiile atât în ceea ce privește volumul afacerilor, cât și valoarea acestora.
În final, raportarea Direcției Județene pentru Statistică vine să confirme că sectorul industrial a fost afectat în mod direct de către pandemie, scăderea accelerată din luna martie urmând, cel mai probabil, să se accentuează în următoarea perioadă.
Situația națională
La nivel național, indicii producției industriale a scăzut în primul trimestru cu 5,9 procente față de 2019. Pe sectoare, scăderea a fost după cum urmează: industria extractivă – minus 3,8%, industria prelucrătoare -minus 6,3%, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer cndiționat – minus 4,8%. Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie per total a scăzut, la nivel național cu doar 0,1% în primul trimestru din acest an. Chiar dacă în luna martie scăderea a fost de 8,3 procente, în primele două luni din an a fost înregistrată o creștere față de aceeași lună a anului trecut.
Industria arădeană a dat primele semne de contracții atât în ceea ce privește volumul comenzilor cât și valoarea cifrei de afaceri
Trimite articolul
XAradul poate si trebuie sa beneficieze de pozitia geografica privilegiata in apropiere de piata de desfacere a Europei Centrale si Occidentale, care inseamna pentru potentialii investitori costuri reduse cu transportul si acces direct la infrastructura rutiera si feroviara europeana. In contextul pandemiei multe companii occidentale isi revizuiesc politica de investitii renuntand la locatiile indepartate din Orient si se reorienteaza spre locatii mai apropiate. Mai lipseste o politica locala proactiva de atragere a investitorilor (reducerea birocratiei, oferirea de facilitati, etc).
nimic laude PNL despre asta??? ca doara la TV tot pe plus suntem declarati cu economia si industria…
aradul este scump la plati si ieftin la trai…doar nu meritam noi mai mult
… grea limba romana, foarte grea. Chiar si fara notiunile financiare “excelent” prezentate : “contracția producției fiind de până la 30% mai mică față de anul 2019” Ar fi interesanta o statistica : ce procent din cititorii care incep articolul il si termina…
🙂
Ha ha ha … se lauda ieri Falca ca vin investitorii si ca va curge lapte si miere. El e ca si closca … nu are nico o treaba cu nimic dar cotcodaceste in continuu. Sa traiasca PNL care a ajutat strainio sa plece din Romania.
-
Asta s-a dorit!
Asta avem!
Pandemia dracului!
Un virus cazut de unii in halate ,care strigă că vine al 2-lea val!
Băgați bine de seamă.
Lumea va muri in casa de foame si de arest la domiciliu.