„Efortul de eficientizare trebuie să fie unul continuu întrucât numărul solicitărilor de dobândire și, mai ales, de redobândire a cetățeniei române este în creștere. Dacă în anul 2014 s-au depus 19.945 de cereri, anul acesta s-au depus 30.442, cu 65% mai mult. Cifrele îngrijorătoare sunt la acordarea certificatului de cetățenie, România acordând din 2011 din ce în ce mai puține cetățenii. În anul 2013 s-a ajuns la o realitate sensibilă, după cum arată statistica europeană, românii și polonezii fiind cei mai numeroşi cetăţeni ai Uniunii Europene care au dobândit cetăţenia altui stat UE ” este de părere senatorul Constantin Traian Igaș.
Procedura acordării cetățeniei presupune două etape: cea a depunerii cererii și cea a soluţionării cererii de către Comisia pentru Cetăţenie prin verificarea îndeplinirii condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române. Persoanele care doresc să depună cererea de acordare/redobândire a cetățeniei române prin mandatar pot să aleagă această posibilitate doar în cazuri temeinic justificate. Din această formulare decurg o serie de pași birocratici care îngreunează o etapă percepută a fi doar procedurală dar necesară, aceea a depunerii unor documente și care nu trebuie confundată, în nici un caz, cu analiza cererii în sine.
“Am propus eliminarea motivării în cazul în care se alege depunerea cererii prin mandatar pentru că astfel intervin alte termene, alte proceduri, care doar îngreunează o etapă preliminară, cea de depunere a unui set de documente. Mandatarul are doar responsabilitatea stabilită expres de un act autentic și nu există motive să nu i se permită petentului să apeleze la această modalitate de depunere din moment ce în cazul în care se constată lipsa unor documente necesare soluționării cererii, la completarea dosarului, petentul poate apela la o persoană împuternicită” declară senatorul Constantin Traian Igaș.
Senatorul Igaş a propus simplificarea Legii cetăţeniei
Senatorul Igaş a propus simplificarea Legii cetăţeniei
Senatorul Constantin Traian Igaș a depus o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Legii cetățeniei române în sensul eliminării unor pași birocratici care îngreunează și prelungesc nejustificat termenele necesare procesării unui dosar de cetăţenie. Deși legislaţia în domeniul acordării/redobândirii cetăţeniei române s-a stabilizat în mare parte în ultimii ani, eforturile statului român de a transforma Autoritatea Națională pentru Cetățenie într-o instituţie funcţională trebuie să continue.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Rezultatele extragerilor loto din data de 19-01-2025 sunt următoarele:
ARADON Sport local
A 13-a ediţie a Memorialului Nicolae Ardelean a fost câştigată de Podgoria Pâncota.
Mapamond
Steagurile americane vor fi înălțate la Capitoliul SUA luni, 20 ianuarie, pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, ceea ce reprezintă o sfidare a unui ordin executiv al președintelui în exercițiu Joe Biden.
2
UT Arad
Comisia Centrală de Arbitri a afișat, în urmă cu câteva minute, brigada care va conduce meciul de luni, ora 17.00, de la Ovidiu, dintre Farul și UTA.
UT Arad
ARAD. Deși este la UTA din 25 septembrie, Damien Dussaut nu a reușit să joace pentru echipă decât în meciuri amicale. A fost acea problemă legată de contractul său, care s-a reziliat cu Farul, dar nu a intrat și la Comisiile de specialitate de la FRF în timp util, adică atunci când era perioadă de transferuri.
Local
A fost deslușit în Spania, în cadrul unui proiect Erasmus+, de către elevi și profesori ai Liceului Național de Informatică.
Mapamond
Rețeaua de socializare TikTok a încetat sâmbătă seara târziu să mai funcționeze în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a confirmat vineri o lege adoptată anul trecut de Congres, care obliga platforma să se disocieze de societatea-mamă, ByteDance din China, sau să fie închisă, transmit agențiile internaționale de presă.
8
Citiți principiile noastre de moderare aici!