„Efortul de eficientizare trebuie să fie unul continuu întrucât numărul solicitărilor de dobândire și, mai ales, de redobândire a cetățeniei române este în creștere. Dacă în anul 2014 s-au depus 19.945 de cereri, anul acesta s-au depus 30.442, cu 65% mai mult. Cifrele îngrijorătoare sunt la acordarea certificatului de cetățenie, România acordând din 2011 din ce în ce mai puține cetățenii. În anul 2013 s-a ajuns la o realitate sensibilă, după cum arată statistica europeană, românii și polonezii fiind cei mai numeroşi cetăţeni ai Uniunii Europene care au dobândit cetăţenia altui stat UE ” este de părere senatorul Constantin Traian Igaș.
Procedura acordării cetățeniei presupune două etape: cea a depunerii cererii și cea a soluţionării cererii de către Comisia pentru Cetăţenie prin verificarea îndeplinirii condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române. Persoanele care doresc să depună cererea de acordare/redobândire a cetățeniei române prin mandatar pot să aleagă această posibilitate doar în cazuri temeinic justificate. Din această formulare decurg o serie de pași birocratici care îngreunează o etapă percepută a fi doar procedurală dar necesară, aceea a depunerii unor documente și care nu trebuie confundată, în nici un caz, cu analiza cererii în sine.
“Am propus eliminarea motivării în cazul în care se alege depunerea cererii prin mandatar pentru că astfel intervin alte termene, alte proceduri, care doar îngreunează o etapă preliminară, cea de depunere a unui set de documente. Mandatarul are doar responsabilitatea stabilită expres de un act autentic și nu există motive să nu i se permită petentului să apeleze la această modalitate de depunere din moment ce în cazul în care se constată lipsa unor documente necesare soluționării cererii, la completarea dosarului, petentul poate apela la o persoană împuternicită” declară senatorul Constantin Traian Igaș.
Senatorul Igaş a propus simplificarea Legii cetăţeniei
Senatorul Igaş a propus simplificarea Legii cetăţeniei
Senatorul Constantin Traian Igaș a depus o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Legii cetățeniei române în sensul eliminării unor pași birocratici care îngreunează și prelungesc nejustificat termenele necesare procesării unui dosar de cetăţenie. Deși legislaţia în domeniul acordării/redobândirii cetăţeniei române s-a stabilizat în mare parte în ultimii ani, eforturile statului român de a transforma Autoritatea Națională pentru Cetățenie într-o instituţie funcţională trebuie să continue.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județul Arad sunt pregătite să gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea apărea până la finalul procesului electoral.
România
Cântăreţul Gabriel Cotabiţă a murit, informaţia fiind confirmată, sâmbătă, de compozitorul şi instrumentistul Ionel Tudor.
România
Muzicianul Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din viaţă.
Local
Victima a ajuns la spital. Familia acesteia și poliția îl caută pe șoferul care a produs accidentul.
Local
Primăria Municipiului Arad a lansat procedura de licitare a lucrărilor de refacție a liniei-cale de tramvai și a rețelei aeriene de contact pe Calea Radnei și Podgoria – Zona III.
ARADON Sport local
FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 25 de puncte în runda a 5-a din LNBF.
Local
În 2023, în laboratorul Spitalului Județean, au fost prelucrate 20.981 de blocuri de parafină cu fragmente tisulare, iar 1.207 pacienți au fost diagnosticați cu proliferări tumorale.
Local
Aproximativ 35% din energia consumată este risipită. E.ON a transmis câteva sfaturi pentru ca în această iarnă facturile să fie cât mai mici.
Local
Sute de copii s-au repatriat cu familiile în ultimul an şi au cerut să fie înscrişi la şcoli din judeţul nostru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!