ARAD. Un vot negativ pentru inițiativa deputatului USR Arad, Adrian Wiener, o inițiativă menită să aducă un strop de transparență în sistemul rezidențiatului medical. Practic, Wiener a propus introducerea unui instrument de feedback din partea medicilor rezidenți pentru „semnalarea și ameliorarea deficiențelor oricărui sistem”.
„Prin această inițiativă propunem înființarea de către Ministerul Sănătății a unei platforme online în care medicii rezidenți din toate centrele de pregătire să poată avea acces anonimizat pentru a evalua aspectele legate de calitatea actului didactic”, punctează Adrian Wiener în expunerea de motive ce însoțește inițiativa legislativă.
Senatorii, însă, nu au fost de acord cu propunerea arădeanului, așa că ajunsă în dezbatere parlamentară inițiativa a primit un prim vot negativ. Urmează, însă, bătălia din Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
„Sub cheia unui vătaf”
„Eram student. Prin anul 5 cred. Anii ’90. Făceam stagiul de cardiologie prin Spitalul Județean Timișoara; avid, afundat în micro-cosmosul studentului la medicină și al vârstei la care te dumirești.
Cardiologia era, ca și acum, la etajul 8. Urcam pe scări; scări ticsite de studenți și aparținători. Prima ușă a secției era intrarea în cabinetul profesorului – șefului de secție; nu mult după momentul descris ajungea ministru al sănătății. Ceea ce era surprinzător erau gratiile și lacătul de la intrarea în cabinet. Împreună cu profesorul nu intrau decât câte un pacient sau aparținător, iar când ușa se deschidea privirile curioase ale noastre și ale medicilor scormoneau cu atenție să prindă un crâmpei din minunea care se afla acolo: ecocardiograful de ultimă generație; la momentul acela. Un aparat cu care se putea vedea inima în dinamică, se puteau măsura parametri de funcționare și se puteau identifica afecțiunile. Da, era sub cheie. O singură persoană îl folosea – discreționar, ca proprietate personală. Era o bucată de România sub cheia unui vătaf. Mai târziu am realizat că sub cheie nu era doar aparatul, ci și știința de a-l folosi – cunoștințele care rămâneau de asemenea captive în spatele acelor gratii; cunoștințe la care râvneau o generație de cardiologi pentru a-și face mai bine meseria”, povestește Adrian Wiener într-un mesaj menit să atragă atenția asupra nevoii stringente de a modifica legea rezidențiatului.
Deputatul arădean explică și că propunerea unui mecanism de feedback de la medicii rezidenți privitor la calitatea pregătirii în rezidențiat ar permite o evaluare a aspectelor legate de calitatea actului didactic.
„Pentru profesia de medic perioada rezidențiatului este esențialmente una de instruire și acumulare. Are un curriculum îndelungat, multiple competențe și tehnici practice care trebuie dobândite prin contact direct și permanent cu asistentul universitar, îndrumătorul de rezidențiat și profesorul coordonator. De asemenea, accesul complet la baza clinică, integrarea în toate aspectele activității medicale curente sunt esențiale”, mai transmite Wiener.
Citiți principiile noastre de moderare aici!