Judecătorii Curții de Apel Timișoara au pronunțat marți, 15 martie, sentința definitivă în acest dosar, cu mențiunea că unul dintre judecători a formulat opinie separată. Din apelurile înaintate de cei patru inculpați cu privire la sentința pronunțată de Judecătoria Arad, judecătorii au respins unul singur – ca fiind nefondat – cel al lui Andrei Rîpan. Acesta fusese condamnat în primă instanță la 1 an de închisoare cu suspendare.
În ceea ce-i privește pe ceilalți inculpați, Curtea de Apel Timișoara a admis apelurile și le-a redus pedepsele. În primă instanță, Judecătoria Arad a decis condamnarea Claudiei Crișan la 4 ani de închisoare cu executare pentru camătă și la 3 ani pentru șantaj. Pedepsele au fost contopite, instanța arădeană hotărând ca inculpata să execute 5 ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Timișoara a modificat un pic sentința primei instanțe, astfel: “Desfiinţează în parte sentinţa apelată după cum urmează şi rejudecând, cu privire la inculpata Crişan Claudia – reduce pedeapsa aplicată prin sentinţă inculpatei de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de camătă. Menţine pedeapsa principală de 3 ani închisoare aplicată inculpatei prin sentinţă pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Contopeşte cele două pedepse principale aplicate inculpatei prin prezenta decizie, în pedeapsa de 3 ani închisoare, la care adăugă un spor de 1 an închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă), urmând ca inculpata Crişan Claudia să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare în regim privativ de libertate”.
Pedepse reduse
În ceea ce-l privește pe Dorel Stăniș, Curtea de Apel Timișoara a decis reducerea pedepsei de 4 ani de închisoare pronunțată de Judecătoria Arad, la 3 ani de închisoare – pentru infracțiunea de șantaj.
A treia inculpată în dosar, Sorina Rechișan a fost achitată de Curtea de Apel Timișoara pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, după ce Judecătoria Arad o condamnase la 1 an de închisoare cu suspendare. În schimb, judecătorii timișoreni au menținut „pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată inculpatei prin sentinţă pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani”.
295 de mii de euro, daune materiale
În ceea ce privește daunele morale, Curtea de Apel Timișoara a decis menținerea dispozițiilor din sentinţă privind „obligarea în solidar a inculpaţilor Claudia Crişan, Dorel Stăniş şi Sorina Rechişan la plata sumei de 20.000 de euro, reprezentând daune morale, acordate părţii civile ca urmare a săvârşirii infracţiunii de şantaj”.
Curtea de Apel Timișoara a mai decis obligarea inculpatei „Claudia Crişan la plata către partea civilă a sumei de 295.000 de euro, reprezentând daune materiale constând în dobânda încasată nelegal de inculpată. Înlătură din sentinţă dispoziţiile privind instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpatei Claudia Crișan în limita sumei de 294.000 de euro pentru care s-a dispus confiscarea specială. Menţine în rest sentinţa atacată. Definitivă”.
Povestea cămătăriei a început în anul 2016, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale punându-i capăt în anul 2019, după ce partea vătămată – care deține o brutărie și două restaurante în municipiul Arad – a depus plângere. Sesizarea a venit după ce victima nu a mai putut achita dobânzile care se ridicau câteodată și la 10.000 de euro pe săptămână. Ca atare, partea vătămată a fost amenințată, intimidată, constrânsă și șantajată mai apoi în încercarea de a o determina să plătească dobânzile. Astfel, aceasta s-a trezit în fața casei cu o cruce metalică pe care scria „Odihnește-te în pace!” și cu geamurile brutăriei sparte. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2016-2019, pentru un „împrumut” de 70 de mii de euro, victima a ajuns să dea înapoi femeii de la care luase banii cu camătă, Claudia Crișan – care deținea o casă de schimb valutar – aproximativ 300.000 de euro, banii fiind virați într-un cont bancar. Trei persoane – două femei de 40 și 45 de ani și un bărbat de 35 de ani – au fost reținute pentru 24 de ore, iar ulterior arestate preventiv în urma unor percheziții efectuate de polițiști în luna noiembrie 2019.
După o perioadă petrecută în arest preventiv, cei trei au fost plasați sub măsura controlului judiciar. În 23 aprilie 2020, la Judecătoria Arad a avut loc prima înfățișare în dosar, iar 20 de termene mai târziu a avut loc pronunțarea sentinței, în 23 iunie 2021, la Judecătoria Arad.
Trimite articolul
XCe gunoi de justiție, probabil au plătit unde trebuie, ca între colegi.
-
Si la Timisoara? Parca doar la Arad spuneati asta, acuma s peste tot??? Nu ne mai facem bine, mereu vom fi suspiciosi
-
Nu e suspiciune, e un adevar deja cunoscut de toata lumea.Infractori periculosi de tot felul si de toate neamurile sunt aparati de organe si favorizati de o justitie ce judeca in mod cel putin ciudat.
-
Din ciclul…corb la corb nu-si scoate ochii… Ies dupa 6 luni pentru buna purtare…
ACTIUNE PREMEDITATA CU PARTICIPAREA A MAI MULT DE 2 PERSOANE. PE ACESTI INDIVIZI CINE II PROEJEAZA?. CE ALTE AFACERI MAI FAC ? VAD CA CINE III PROTEJEAZA O FACE BINE. MAFIA ESTE NR. 1 . AMENINTARI CU MOARTEA? . ESTE CLAR CINE PROTEJEAZA MAFIA SI CULMEA ,MAI VOR SI RESPECT . ACESTA E PUTEREA !
sunt plecat de 5 ani in strainatate si prin munca grea, trai frugal,dor de familie, am reusit sa pun deoparte doar 15000EUR, ce naiv din partea mea, cand statul roman are un pachet legislativ atat de atractiv
Sunt semne bune in proces,se pare ca banii au fost folositi judicios,insa nu indeajuns pentru a scuti de pedeapsa…poate camatareasa acum va spune ce si cum,daca vrea sa scape mai usor,poate nu,de frica…