TIMIŞOARA. Doru Ţica, fost vameş din Arad, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, şi-a aflat sentinţa definitivă. După un proces care a durat aproape doi ani de zile, acesta a primit decizia finală de la Curtea de Apel Timişoara. Chiar dacă sentinţa nu a fost modificată drastic, Doru Ţica s-a ales cu o pedeapsă mai aspră. „Respinge apelul declarat de inculpatul Ţica Anton Dorel împotriva sentinţei penale nr. 557 din 08.12.2017, pronunţată de Tribunalul Timiş. Majorează termenul de supraveghere stabilit pentru inculpatul Ţica Anton Dorel de la 2 ani la 3 ani. Aplică inculpatului Ţica Anton Dorel pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b Cod penal pe durata executării pedepsei, în caz de revocare, anulare a suspendării condiţionate şi a executării pedepsei în regim de detenţie”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara. Ce drepturi i-au fost interzise lui Ţica? Dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În rest, sentinţa în ceea ce îl priveşte pe fostul vameş arădean rămâne neschimbată. Mai precis, acesta rămâne cu o condamnare de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.
Achitare pentru complice
Alături de Doru Ţica, în acest proces a fost implicat şi timişoreanul Ştefan Mărunţelu. Procurorii DNA, cei care au instrumentat dosarul, au susţinut că şi acesta se face vinovat de trafic de influenţă. În primă instanţă, Tribunalul Timiş a decis să îl condamne şi pe Mărunţelu la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi infracţiune, respectiv trafic de influenţă. Însă Curtea de Apel Timişoara a admis apelul declarat de inculpat şi a decis să defiinţeze sentinţa Tribunalului şi, în rejudecare, l-a achitat pe timişorean pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Ce au făcut?
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată faptul că „în perioada februarie – aprilie 2017, inculpații Țica Dorel Anton și Mărunțelu Ștefan au pretins de la ruda unei persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție (martor în prezenta cauză) o sumă de bani, neprecizată inițial, în schimbul căreia au promis că-și vor exercita influența asupra magistraților, în sensul înlocuirii măsurii preventive și obținerii unei condamnări în regim suspensiv de executare față de aceasta din urmă. Costul influențării judecătorilor urma să fie stabilit ulterior, după înlocuirea măsurii arestării preventive, inculpatul Țica Anton-Dorel declarându-se de acord cu suma de 25.000 euro propusă de martor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!