ARAD. În fapt, potrivit portaljust.ro, aceasta este cea de-a doua amânare a pronunțării hotărârii. Prima a avut loc în 14 septembrie, când instanța a decis ca în data de 29 septembrie să fie pronunțată sentința. La termenul de ieri, Tribunalul Arad a decis, din nou, amânarea, de data aceasta pentru 14 octombrie.
Menționăm că procesul medicului psihiatru nu este public, acesta aflându-se pe rolul instanței arădene din 14 februarie 2017, când a avut loc primul termen, iar de atunci s-au desfășurat zeci de termene. La 1 iunie 2016, Delia Podea a fost reținută pentru comiterea mai multor infracțiuni: abuz în serviciu în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată. La acea dată, medicul a fost arestat preventiv, apoi a fost plasat sub măsura arestului la domiciliu, iar în cele din urmă a controlului judiciar.
Studii
Potrivit procurorilor, medicul arădean ar fi inclus pacienți internați la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Județean Arad în studii clinice fără a avea consimțământul informat al subiecților. Pe scurt, procurorii au reţinut că medicul, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației. Procurorii spun că se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor.
Pensii
Procurorii au mai arătat că „în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016, inculpata ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a proceda la exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi anume la diagnosticarea fictivă şi la internarea acestora în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate. Totodată, în cursul anului 2016, inculpata ar fi diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!