ARAD. Decizie tranșantă și mult așteptată de către CET Arad a Tribunalului Arad. La finele lunii noiembrie s-a dat sentinţa într-un proces cu greutate, în care sunt la mijloc extrem de mulţi bani.
Este vorba despre zeci de milioane de lei, pe care CET Arad îi are de recuperat de la „colega sa” CET Hidrocarburi – centrala care aduce energia termică produsă de la CET Arad în casele oamenilor.
Concret, CET Arad (de la marginea oraşului) a cerut, încă din luna octombrie, în instanţă, operatorului CET Hidrocarburi (de la Polivalentă) să plătească energia termică pe care cei din urmă au preluat-o şi pe care au furnizat-o şi încasat-o de la populaţie. Totul, din februarie 2013 până în primăvara anului acesta!
La vremea respectivă suma cerută era de 61.444.499,42 lei.
Instanţa a dat câştig de cauză centralei de la marginea oraşului, care nu şi-a primit banii pe ce a vândut. Soluţia pe scurt este, conform datelor publicate pe portalul instanţelor de judecată: „Admite cererea formulată de creditoarea SC Centrala Electrică de Termoficare SA Arad în contradictoriu cu debitoarea SC Centrala Electrică de Termoficare Hidrocarburi SA Arad, aşa cum a fost precizată. Somează debitoarea să-i plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicare, suma de 51.265.742,90 lei reprezentând contravaloarea facturilor emise în perioada 01.02.2013-31.05.2014. Obligă debitoarea să-i plătească creditoarei suma de 200 lei cheltuieli de judecată”.
Suma obţinută aşadar, prin decizia instanţei, este puţin mai mică decât cea solicitată iniţial.
Demn de precizat, însă, aici, este faptul că între timp Consiliul Local Municipal a luat peste 8 milioane lei din bugetul local şi i-a dat CET Hidrocarburi, cu destinaţia exactă de plată a unor datorii. Banii aceia au ajuns deja în conturile CET Arad, după cum ne-a confirmat directorul societăţii de la marginea oraşului, Pavel Moisă.
Dacă decizia instanţei va fi pusă în aplicare „vom reuşi să funcţionăm fără şicanări”, spune Pavel Moisă.
Şi totuşi…
„Hotărârea Tribunalului nu este definitivă. Se poate cere anularea acesteia în termen de 10 zile de la comunicare”, ne-a declarat Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad. Am aflat cu această ocazie că, cel puţin pentru moment, nu s-a primit nicio solicitare de la CET Hidrocarburi, firma somată, situaţia fiind datorată probabil şi faptului că nu a fost încă primită comunicarea oficială a deciziei instanţei. Pe de altă parte, dacă se are în vedere faptul că reprezentanţii CET Arad nu cer decât banii pe facturile neachitate… decizia nu ar avea motiv să fie contestată.
Tot sub sechestru!
Situaţia centralei de la marginea oraşului nu este foarte mult schimbată faţă de momentul în care vă informam că s-a ales cu sechestru pe mijloace fixe. „Nu s-a ridicat încă sechestrul. Mai avem de plată 7,5 milioane lei către Complexul Energetic Craiova, iar până nu au acei bani în cont nu se ridică sechestrul”, ne-a spus Pavel Moisă. Rămâne de văzut dacă CET Arad va cere sechestrarea bunurilor CET Hidrocarburi, în cazul în care nu îşi achită datoriile…
Citiți principiile noastre de moderare aici!