În luna noiembrie 2023, Judecătoria Ineu a constatat că sesizarea instanței, administrarea probelor și efectuarea actelor de către organele penale în cazul preotului din Bocsig, acuzat de mărturie mincinoasă, sunt legale. Conform hotărârii instanței, disponibilă pe Rejust.ro, în urmă cu aproape 4 ani ani, preotul a fost citat de Judecătoria Ineu pentru a fi audiat în calitate de martor într-un proces civil privind Composesoratul Foștilor Urbarialiști din Bocsig. În procesul civil respectiv s-a verificat legalitatea hotărârilor luate de către membrii consiliului director al Composesoratului Bocsig în Adunarea Generală a membrilor composesori din data de 27.02.2020.
Din probele administrate de procuror reiese că ședinta Adunarii Generale a membrilor composesori din cadrul Composesoratului Bocsig, din februarie 2020, nu s-a putut ţine în condiții normale din lipsă de cvorum şi din cauza discuţiilor contradictorii iscate între membrii consiliului director al Composesoratului Bocsig, dar şi din cauza faptului că mai mulți membri composesori prezenţi la şedinţa respectivă au contestat legalitatea şedinţei şi modalitatea de convocare a membrilor composesori la şedinţă. Un martor la întâmplare a filmat ședința, apoi a făcut denunțul, când a aflat că preotul a declarat în fața instanței, îmbrăcat în sutană fiind, că ședința a avut loc statutar.
Conform anchetatorilor, cele dovedite prin înregistrarea audio-video menționată mai devreme „sunt în contradictoriu cu declaraţia inculpatului (preotul din Bocsig – n.r.), întrucât, în calitate de martor în procesul civil, acesta a declarat că preşedintele composesoratului a citit în ședinţa respectivă darea de seamă, a citit lista de investiţii a composesoratului şi că în şedinţă s-a votat tot ce sa propus de către prezidiu, respectiv de către membrii consiliului director, voturile fiind gestionate de către prezidiu”.
Prin declaraţia dată în faţa instanţei de judecată, preotul a intenţionat să influenteze instanţa să ia o decizie favorabilă membrilor consiliului director şi presedintelui Composesoratului Bocsig, decizie prin care aceştia îşi asigurau prelungirea mandatului de conducere a organizației şi scăderea din gestiune a sumelor cheltuite din conturile composesoratului. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, întrucât instanţa de judecată a stabilit că respectiva şedinţă a fost nelegală.
Amendă… cu amânare
Acum, la mai bine de jumătate de an de la constatarea legalității sesizării instanței, aceeași instanță a concluzionat că preotul a depus, într-adevăr, mărturie mincinoasă, însă l-a iertat. Sentința arată că Judecătoria Ineu „stabileşte în sarcina inculpatului Dragoș Teodor-Terentie amendă penală în cuantum de 18.000 lei (180 de zile-amendă x 100 lei/zi-amendă) pentru săvârşire infracțiunii de mărturie mincinoasă (…) amână aplicarea pedepsei amenzii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…)”. Sentința Judecătoriei Ineu nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Până la o hotărâre definitivă a magistraților, inculpatul se bucură de prezumția de nevinovăție.