Pedeapsa cea mai mică este de 2 ani şi 3 luni, iar cea mai mare este de 12 ani. Inculpaţii din acest dosar – Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor, Mureşan Sorin Mircea, Butnaru Tudor şi Grisco Artiom – pot ataca decizia Tribunalului Arad cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, decizia instanţei arădene nefiind definitivă. Judecătorii l-au condamnat pe liderul grupării, Şărban Ioan Cătălin, la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la tâlhărie, instigare la tâlhărie calificată şi instigare la distrugere. Burz Eugen Teodor a primit 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la tâlhărie calificată şi complicitate la furt calificat. Pentru că anterior inculpatul a mai fost condamnat de către Tribunalul Reşiţa, la 7 ani de închisoare, Burz urmează să stea după gratii 12 ani. Mureşan Sorin Mircea a fost condamnat de Tribunalul Arad la 2 ani şi 3 luni pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi instigare la distrugere. Butnaru Tudor a primit 8 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, tâlhărie calificată şi distrugere. Grisco Artiom a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi distrugere.
Sume uriaşe
Instanţa a decis să admită acţiunile civile ale părţilor civile, astfel încât, potrivit soluţiei Tribunalului Arad, inculpaţii au de plătit peste 50.000 de euro şi peste 500.000 de lei. Tribunalul Arad a admis „acţiunea civilă formulată de părţile civile şi obligă inculpaţii, în solidar, la plata către aceştia a următoarelor sume de bani: către partea civilă M.I., inculpaţii Şărban Ioan Cătălin şi Butnaru Tudor, în solidar, a sumei de 273.819,8 lei daune materiale; către partea civilă M.V.I., inculpaţii Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor şi Butnaru Tudor, în solidar, a sumei de 50.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, daune materiale; către partea civilă D.V.G., inculpaţii Şărban Ioan Cătălin, Mureşan Sorin Mircea, Grisco Artiom şi Butnaru Tudor, în solidar, a sumei de 2.000 euro, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, daune materiale; către partea civilă P.M., inculpatul Burz Eugen Teodor a sumei de 249.550 lei, daune materiale”. Restul pretenţiilor civile ale părţilor civile au fost respinse de instanţă ca fiind nefondate.
Sechestru
Tribunalul Arad a menţinut „sechestrul asigurator dispus prin ordonanţa procurorului pentru suma de 7.500 euro, ridicată de la inculpatul Mureşan Sorin Mircea. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului dispus prin ordonanţa procurorul asupra bunului imobil – construcţie aflat în proprietatea inculpatului Şărban Ioan Cătălin, situat în municipiul Cluj-Napoca şi teren în suprafaţă de 228 mp, cu o valoare de impozitare de 289.708 lei, în cotă de 1/1 (bun comun împreună cu soţia lui) până la concurenţa sumei de 524.320 lei”.
Gruparea Şărban a fost destructurată de procurorii DIICOT Arad şi poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Arad. Membrii grupării erau „specializaţi” în tâlhărirea patronilor de case de schimb valutar. Gruparea a şi dat lovituri pe raza municipiul Arad şi municipiului Cluj-Napoca unde a reuşit să fure 99.500 de euro, 264.550 de lei, 9.500 de dolari, 1.600 de lire sterline şi 220 de franci elveţieni de la patroni de case de schimb valutar.
Tribunalul Arad le-a aplicat inculpaţilor şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pe o perioadă de 1 an, 3 ani, respectiv 4 ani, de la caz la caz, după executarea pedepsei principale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!