SUCEAVA. La un an şi jumătate distanţă de la momentul în care dosarul de corupţie care îi vizează pe foştii conducători ai clubului de fotbal UTA, Decebal Codru Grădinariu şi Claudiu Drăgan, a ajuns pe masa judecătorilor, se întrezăreşte şi sentinţa în acest caz. Judecătorii Tribunalului Suceava, instanţa care judecă această cauză, anunţă că sentinţa va fi făcută publică în data de 1 martie. „Deliberarea, redactarea şi pronunţarea vor avea loc la data de 01.03.2023”, au anunţat magistraţii la ultimul termen de judecată. Cei doi foşti conducători ai clubului fanion al Aradului au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în luna mai a anului 2021, fiind acuzaţi de dare de mită. Totul, în urma percheziţiilor care au „zguduit” clubul UTA în anul 2017. Chiar dacă rechizitoriul a fost înaintat Tribunalului Suceava în luna mai, primul termen de judecată, în cameră preliminară, a fost stabilit pentru toamna anului 2021, după vacanţa judecătorească. Procurorii DNA spun că cei doi arădeni au oferit bani unui arbitru, dar şi unor echipe de fotbal, pe vremea în care UTA încerca să promoveze în prima ligă, la concurenţă cu echipa Sepsi Sfântu Gheorghe. Banii pentru arbitru ar fi fost intermediaţi de către Ionuţ Gabriel Vlădulescu, acesta fiind şi el trimis în judecată alături de Grădinariu şi Drăgan. Dar să vedem ce spuneau anchetatorii în 2021, la momentul trimiterii în judecată a inculpaţilor.
În primăvara anului 2021, în urma mai multor percheziţii şi audieri care au avut loc începând cu anul 2017, procurorii DNA anunţau următoarele: „în cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe). În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală. Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1. În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori”.
Claudiu Drăgan, directorul sportiv al clubului UTA, Decebal Codru Grădinariu, directorul general al clubului UTA, şi Ionuţ Vlădulescu sunt cei trei inculpaţi. Drăgan a şi fost cercetat, o vreme, sub control judiciar, la momentul demarării acestui dosar. Cei doi arădeni ar fi apelat la intermediarul Vlădulescu pentru ca banii să ajungă la echipele ce reuşeau să o încurce pe Sepsi Sfântu Gheorghe, echipă care, în acel an, a şi reuşit să promoveze în prima ligă de fotbal.
În dosar există şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei, lucru care îi “îngroapă” şi mai mult pe reprezentanţii clubului UTA.
„Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în legătură cu promisiunea sumelor 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la echipa din Brăila pentru ca aceștia să câștige sau să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu echipa de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe)”, mai spun procurorii DNA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!