ARAD. Locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici primesc veşti bune de la locuitorii din perimetrul EX-10 Parţa. Cei din urmă au reuşit să câştige bătălii importante cu o companie petrolieră care vrea să efectueze măsurători geofizice pe teritoriul din judeţul Timiş. Situaţia celor două perimetre, atât cel din Arad, cât şi cel din Timiş, este una identică: societăţile au câştigat licitaţii organizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), licitaţii care se referă la acorduri de concesiune de explorare şi dezvoltare petrolieră. La Timiş este vorba despre ADX Energy Panonia SRL, iar la Arad titulara acordului este Panfora Oil&Gas.
Însă la vecinii de peste Mureş lucrurile s-au mişcat puţin mai repede. Totul a început în urmă cu mai bine de un an de zile, când compania petrolieră a demarat deja prospecţiunile petroliere. Însă unii dintre proprietarii de terenuri nu au vrut să le permită accesul pe pământurile lor. După ce a urmat paşii legali (promovare a proiectului, notificări trimise către proprietari), dar au fost respinşi de către localnici, cei de la ADX Energy au cerut instanţei o ordonanţă preşedinţială cu ajutorul căreia să intre pe terenurile oamenilor.
Judecătoria Timişoara a fost prima instanţă care a judecat cererea companiei petroliere, însă răspunsul judecătorilor a fost următorul: „Instanţa reţine că nu se poate apela la instituţia ordonanţei preşedinţiale ori de câte ori există un litigiu între două părţi privind dreptul de proprietate şi există riscul ca dreptul unei persoane să fie încălcat. Nu este suficientă invocarea producerii unei pagube viitoare pentru a trage concluzia existenţei unei urgenţe, cu eludarea dispoziţiilor de drept comun şi recurgerea la procedura ordonanţei”. Viitoarele pagube despre care se vorbeşte în sentinţă se referă la faptul că, dacă nu va aduna datele geofizice, ADX Energy Panonia SRL va trebui să plătească despăgubiri statului român. Nemulţumiţi de sentinţă, cei de la compania petrolieră au înaintat recurs, însă Tribunalul Timiş nu le-a dat dreptate. Mai mult, i-au pus să plătească şi cheltuielile de judecată.
La fel şi la Arad?
Situaţia din Timiş s-ar putea repeta şi în judeţul nostru. Reprezentanţii Panfora Oil&Gas au urmat paşii legali pentru a-i îndupleca pe proprietarii de terenuri să le permită accesul. Deocamdată, tentativele au fost un eşec. Iar următorul pas este deschiderea de procese pentru stabilirea rentei. Totuşi, oamenii din perimetrul EX-6 Curtici spun că nu se vor lăsa înduplecaţi şi nu îi vor lăsa pe cei de la compania petrolieră să intre pe terenurile lor. Iar dacă Panfora va solicita în instanţă ordonanţă preşedinţială, s-ar putea să se lovească de refuzul magistraţilor.
Veşti bune
Procesele pierdute de compania petrolieră în judeţul Timiş au făcut valuri şi în judeţul nostru. Ecologiştii, cei care au organizat proteste împotriva exploatării gazelor de şist şi care, ulterior, s-au aliat şi au format Asociaţia Salvăm Câmpia de Vest, privesc cu ochi buni veştile venite de pe Bega. „Ne bucură faptul că în Timiş s-au câştigat procese şi firmele private care doresc să exploreze pe terenurile oamenilor au fost împiedicate de Judecătoria Timişoara şi de Tribunalul Timiş. În judeţul Arad, în perimetrul EX-6 Curtici, am câştigat câteva procese, dar am şi pierdut altele. Încet, încet, pas cu pas, câştigăm procese şi, cu siguranţă, vom câştiga într-un final bătălia! Suntem alături de oameni, dar cerem ca şi oamenii să fie alături de noi”, a spus Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei Salvăm Câmpia de Vest.
Nu au comentat
Interpelaţi pe marginea precedentului creat de instanţele din Timiş, reprezentanţii Panfora Oil&Gas nu au dorit să comenteze pe marginea proceselor din judeţul vecin şi au spus că nu îşi pot da cu părerea referitor la acţiunile altor companii, ci doar la acţiunile lor. Totuşi, Panfora reiterează faptul că în perimetrul EX-6 Curtici nu se caută gaze de şist, ci doar petrol şi gaze naturale convenţionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!