Inculpații au fost condamnați pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, însă pentru tentativă la infracțiunea de furt calificat și furt calificat aproape toți au fost achitați sau s-a încetat procesul penal pornit împotriva lor.
În cazul lui Ioan Nicolae Loliș (cu antecedente penale), Tribunalul Arad a decis condamnarea acestuia la 4 ani închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, în regim de detenţie, însă în cazul a 9 capete de acuzare de tentativă de furt calificat și furt calificat, instanța a decis încetarea procesului penal. Ca pedeapsă complementară, în cazul lui Loliș, Tribunalul Arad a decis „interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b şi d Cod penal, pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”.
În ceea ce-l privește pe Daniel Luca (recidivist, deținut în Penitenciarul Gherla), instanța a hotărât condamnarea acestuia la 4 ani închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Bărbatul a mai fost judecat și pentru tentativă la infracțiunea de furt calificat și furt calificat, însă s-a decis încetarea procesului penal (3 capete de acuzare).
În alte două cazuri, privind infracțiunile de mai sus, Daniel Luca a fost achitat, în timp ce în alte trei capete de acuzare, toate pentru furt calificat, bărbatul a primit trei pedepse: una de 5 ani de închisoare, iar alte două de câte 4 ani de detenție. Tribunalul Arad a contopit pedepsele inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 5 ani, la care s-a adăugat sporul de 4 ani închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse) “rezultând de executat pedeapsa de 9 ani închisoare, în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b şi d Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”.
Două din șapte
Un alt membru al grupării, Gabriel Drăgan, cu antecedente penale, a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Din cele șase capete de acuzare privind infracțiunile de furt calificat și tentativă la infracțiunea de furt calificat, a primit condamnare doar pentru unul (3 ani), în rest a fost achitat sau s-a dispus încetarea procesului penal în ceea ce privește infracțiunile menționate mai sus. Totuși, în acest caz, instanța a constatat că „faptele din prezenta cauză se află în situaţia concursului de infracţiuni faţă de faptele pentru care a fost condamnat prin sentinţa penală din 2 iulie 2020 a Judecătoriei Timişoara”, astfel că Tribunalul Arad a dispus „anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 9 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Timişoara. Descontopeşte pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Timişoara şi repune în individualitatea lor pedepsele componente de: 1 an şi 3 luni închisoare; 9 luni închisoare; 9 luni închisoare şi înlătură sporul de 6 luni închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta cu pedepsele reindividualizate anterior în pedeapsă cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 23 luni închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse), rezultând de executat pedeapsa de 4 ani şi 11 luni închisoare. Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 8 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală din 24 iunie 2016 a Tribunalului Timiş definitivă şi dispune executarea acesteia pe lângă pedeapsă aplicată prin prezenta, urmând ca inculpatul Drăgan Gabriel să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 7 luni închisoare, în regim de detenţie”.
O condamnare
Adrian Cristian Stoicheci, cu antecedente penale, a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Inculpatul a mai fost judecat și pentru tentativă la infracțiunea de furt calificat și furt calificat (6 capete de acuzare) însă s-a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva sa. De asemenea, instanța a mai dispus achitarea bărbatului în două cazuri de furt calificat, respectiv tentativă la infracțiunea de furt calificat. Pentru că inculpatul mai fusese condamnat în anul 2018, Tribunalul Arad a dispus, în acest caz „revocarea amânării aplicării pedepsei de 1 an şi 1 lună închisoare aplicată inculpatului Adrian Cristian Stoicheci prin sentinţa penală din 20 iunie 2018 a Judecătoriei Arad. Descontopeşte pedeapsa de 1 an şi 1 lună închisoare aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Arad şi repune în individualitatea lor pedepsele de: 9 luni închisoare, 3 luni închisoare, 9 luni închisoare şi înlătură sporul de 4 luni închisoare. Contopeşte pedeapsa aplicată prin prezenta cu pedepsele reindividualizate anterior, în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care se adaugă sporul de 7 luni închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 7 luni închisoare, în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b şi d Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”.
1 an pentru grup infracțional organizat
Ilie Wolf a primit o sentință de 1 an închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, în regim de detenţie, instanța dispunând totodată încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului în cazul a două infracțiuni de furt calificat și tentativă la infracțiunea de furt calificat. Ciprian Nicolae Brusturean, recidivist, a fost condamnat de Tribunalul Arad la 3 ani închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Deoarece bărbatul avea un rest neexecutat de 1.281 de zile dintr-o pedeapsă de 13 ani de închisoare în urma unei sentințe a Judecătoriei Brad, instanța a dispus „executarea acestui rest pe lângă pedeapsa aplicată prin prezenta, urmând ca inculpatul Ciprian Nicolae Brusturean să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 1.281 de zile închisoare în regim de detenţie”. În ceea ce-i privește pe Dorin Bulz și Mihai Ioan Feier (recidivist), Tribunalul Arad a dispus condamnarea celor doi la câte 1 ani închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, în regim de detenţie, cu mențiunea că cel de-al doilea inculpat va executa și un rest de 1.516 zile rămase neexecutate dintr-o pedeapsă de 10 ani aplicată de Tribunalul Hunedoara. Ultimul membru al grupului, Florin Cătălin Tomuș, fără antecedente penale, a primit 1 an de închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, instanța arădeană dispunând suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei.
Despăgubiri și apel
În mare parte, Tribunalul Arad a decis să stingă acțiunile civile ale părților vătămate față de unii dintre inculpați sau să le respingă. Totuși, în unele cazuri, instanța i-a obligat pe unii dintre condamnați la plata unor despăgubiri civile către părțile civile în sumă de 12.500 de lei sau 33.000 de lei.
Sentința Tribunalului Arad, pronunțată în 23 august în acest dosar, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!