ARAD. Trei societăţi comerciale din judeţul nostru, respectiv Nobil Wine SRL, din localitatea Galşa, comuna Şiria, Colina Viilor SRL, din localitatea Camna, comuna Şilindia, şi Usufruit Cim SRL, din localitatea Iercoşeni, comuna Şilindia, au primit amenzi penale în cadrul unui dosar instrumentat de DNA Timişoara, în care se face referire la comiterea infracţiunii de spălare de bani. Anchetatorii anunţau faptul că „în cursul anului 2013, trei inculpați persoane fizice și societățile SC Colina Viilor SRL și SC Nobil Wine SRL ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Direcția pentru Agricultură Arad mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul a trei programe diferite privind acordarea de sprijin în favoarea restructurării și a reconversiei plantațiilor viticole. Prin aceste demersuri, cei trei inculpați împreună cu cele două societăți comerciale ar fi obținut pe nedrept în cadrul celor trei programe fonduri europene nerambursabile în cuantum total de 3.024.805 lei. Ulterior, în cursul anului 2017, inculpata SC Nobil Wine SRL ar fi încercat să transfere activul societății (respectiv 16,77 hectare de plantație viticolă) către societatea SC Usufruit Cim SRL, printr-un contract fictiv de dare în plată, urmărind în acest fel să se sustragă de la urmărirea penală și de la executarea pedepsei care ar putea fi aplicată ca urmare a fraudării fondurilor europene”.
Toate firmele au fost condamnate la plata unor amenzi penale. Nobil Wine a primit o amendă de 40.000 de lei, în timp ce Usufruit Cim şi Colina Viilor au primit câte o amendă de 30.000 de lei.Reprezentanţii celor trei firme au recunoscut faptele comise de societăţi, au fost semnate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, iar pedepsele societăţilor au rămas definitive, nefiind atacate.
Şi alte condamnări
În ceea ce îi priveşte pe asociaţii şi administratorii celor trei societăţi implicate în acest dosar, toţi trei au semnat, la rândul lor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare.Totodată, s-a decis ca de la fiecare firmă să se confişte suma de 159.315 lei, reprezentând suma de bani spălată prin intermediul operațiunilor comerciale artificiale derulate prin intermediul acestor societăţi.
În cazurile prezentate mai sus, firmele rămân părţi în procesele în care APIA s-a constituit parte civilă şi solicită în instanţă restituirea sumelor de bani pe care societăţile l-au încasat de la stat.
Trimite articolul
XPăi e la ordinea zilei fraudarea fondurilor UE.
Doar că rareori mai trebuie cate unu scos pe post de țap ispășitor
Daca aveau “detergent” de la vreun partid sau altul scapau basma curata 😉
Amenda Penala de la 1000000 in sus. 40000 Lei adica 9200 Euro adica nix pentru nivelul lor de afaceri.
Domnii in cauza la bulau pe 10 ani fiecare cu executare, eliberarea sa fie posibila NUMAI DUPA CE TOATE PREJUDICIILE AU FOST RECUPERATE: Acest lucru ar trebui sa fie prevazut in legea penala CA UNUL DIN PRINCIPIILE DE BAZA AL EXECUTARII PEDEPSELOR PENALE,in cazul tututror infractiunilor.
De ce nu se verifica si cum au obtinut fondurile cei din Silindia ?